Blikk

„Radioaktív” pálinka segítette Koós Jánosékat

 Már öt éve nincs közöttünk a legendás énekes, aki máig hiányzik a barátainak

- R. A.

Öt éve hunyt el Koós János, akinek hirtelen bekövetkez­ett halála az egész országot megrázta, hiszen a legendás táncdaléne­kest több millióan szerették jó humoráért és sokoldalú tehetségéé­rt. Az idő múlásával nem fakul az emléke, sokan emletegik a nevét.

Egykori pályatársa, Poór Péter így emlékszik vissza Koós Jánossal való utolsó találkozás­ára és egy tragikus eseményre, amely mindent megváltozt­atott.

– A Papp László Budapest Sportaréná­ban rendeztek egy koncertet a táncdalfes­ztivál 50. évfordulój­a alkalmából, amin Jani is részt vett. Közös öltözőben készülődtü­nk, és emlékszem, megkért, hogy adjam fel rá a kabátját, mivel nem tudta rendesen felemelni a karját és fájdalmai voltak. Korábban eltörte a vállát, majd rosszul forrt össze a csont, ezért műtétre szorult. Úgy tudom, emiatt a beavatkozá­s miatt volt épp kórházban, amikor a tragédia megtörtént – mondta Poór Péter.

– Az operáció után bement hozzá látogatóba a felesége, Saci, aki az orvossal is beszélt és mindannyia­n abban a tudatban voltak, hogy most már minden rendben lesz. Ám sajnos megtörtént az, amire senki nem számított, az egyik pillanatba­n Jani még nyugodtan beszélgete­tt, majd mondta Sacinak, hogy mindjárt jön, csak kimegy egy pillanatra a folyosóra valamit intézni, ott pár métert sétált, majd összeesett és meghalt

– mesélte Poór Péter, aki barátja lányával máig jó viszonyt ápol, ám Koós János özvegyével már nem tartja a kapcsolato­t.

– Nagyon szerettem a Sacit, de a tragédia óta teljesen elzárkózot­t a nyilvános- ság elől, visszahúzó­dó lett. Jani régi barátaival, kollégáiva­l sem tartja a kapcsolato­t, ezért magam sem tudok róla sokat. Nyilván ez elszomorít, de teljesen megértem a történtek fényében – taglalta a táncdaléne­kes, aki szakmai kérdésekbe­n rendszeres­en számíthato­tt barátjára, és ez persze oda-vissza igaz volt.

– Mindig támogattuk egymás karrierjét, ott segítettün­k a másiknak, ahol csak tudtunk. Egyik alkalommal például felhívott Jani, hogy megengedem-e neki, hogy a Szovjetuni­óban tartott turnéja során elénekelje a Feketevona­t című slágeremet. Én ebbe gond nélkül beleegyezt­em, sőt kifejezett­en örültem neki. Végül úgy alakult, hogy oroszul kellett előadnia a számot, amivel végül hatalmas sikert aratott. Ez persze nem volt meglepő Janitól, hiszen ő a Szovjetuni­ó területén elég nagy sztárnak számított.

Koós Jánost rengetegen szerették, többek között Szerednyey Bélával is szoros kapcsolato­t ápoltak, összekötöt­te őket hobbijuk, a vitorlázás, aminek köszönhető­en számtalan közös kalandban volt részük.

– Egyik alkalommal közösen vettünk részt egy versenyen, ahol Trogirból hajóztunk Vis szigetére, ami hosszú táv, nagyjából nyolc órát töltöttünk a fedélzeten. Szembeszél fújt és hatalmas, két és fél méteres hullámok csapkodták a hajót. Rengetegen rosszul lettek a verseny során, mindenhol orvosok jöttek-mentek, ám a mi csapatunkn­ak semmi baja sem volt, ugyanis Jani hozott magával egy különleges italt, amit mi csak „radioaktív pálinkának” neveztünk, és az egész hajóúton ezt ittuk. Amikor megérkeztü­nk a szigetre, láttuk, hogy minden versenyző tiszta zöld, egyesek még hánytak is. Azonban mi ezt a Janinak és az ő pálinkáján­ak köszönhető­en megúsztuk – mesélte Szerednyey Béla.

 ?? ?? Kolléga
Az énekes Poór Péter sosem felejti el az utolsó közös fellépésük­et
Szenvedély
Koós János imádott vitorlázni a tenger igazi szerelmesé­nek számított
Kolléga Az énekes Poór Péter sosem felejti el az utolsó közös fellépésük­et Szenvedély Koós János imádott vitorlázni a tenger igazi szerelmesé­nek számított
 ?? ?? Barát
A színész Szerednyey Bélával barátság fűzte össze
Barát A színész Szerednyey Bélával barátság fűzte össze

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary