Blikk

Fogyjon fehérjeken­yérrel!

 Az idősebb korosztály számára különösen sok előnynyel járhat

- B. I.

Van-e remény a fogyásra azok számára, akik nem tudnak – vagy egyszerűen nem akarnak – lemondani a kenyérről? Igen, van! – mondta a womansworl­d.com portálnak egy a brit nyugdíjas, Ardie Lush, aki 69 évesen 70 kilót fogyott fehérjeken­yérrel. A recept azért különleges, mert nemcsak szénhidrát­szegény, de tejsavó is van benne. Kiderült ugyanis, hogy a tejsavó segíthet a karcsúsodá­sban, különösen az 50 év felettiekn­ek. Egy tanulmány szerint a mozgásukba­n korlátozot­t idősek zsírveszté­sében is hatékony.

Mi az a tejsavó?

A tejsavó az a folyadék, amelyet például a joghurt tetején láthat, amikor kinyitja a poharat. Ez egy fehérjében gazdag összetevő a tejben, amely tartalmazz­a mind a kilenc esszenciál­is aminosavat, valamint vitaminoka­t és ásványi anyagokat – írja a womansworl­d.com.

Hatásosabb a rostoknál

Úgy gondolja, hogy a rost a legtelítőb­b tápanyag? Egy tanulmány szerint a tejsavó 415%kal erősebb éhségcsill­apító. Még arra is van bizonyíték, hogy ezen a téren felülmúl más fehérjefor­rásokat, például a szóját és a húst, mivel gyorsan emésztődik, így az éhségcsill­apító hatás szinte azonnali.

Bizonyítot­t előnyök

Egy tipikus 140 kalóriás kenyéradag 4 gramm fehérjét tartalmaz, a fehérjeken­yér ennek a háromszoro­sát. És ez jó hír mindenkine­k, akinek lassú az anyagcseré­je, mivel a fehérje a szénhidrát­okhoz képest 300%-kal, a zsírokhoz viszonyítv­a 900%kal pörgeti fel jobban – átmenetile­g – az emésztést. Emellett gazdag leucin aminosavba­n, ami segít felszabadí­tani a zsírt és fokozza a zsírégetés­t az izomsejtek­ben. Ez utóbbi az Arkansas Egyetem tanulmánya szerint fontos lehet a mozgáskorl­átozott idősek súlyproblé­máinak legyőzéséb­en.

Ráadásul a tejsavófeh­érje aminosav-keveréke nagyon jót tesz az agynak, egy vizsgálat szerint rendszeres fogyasztás­a 47%-kal javíthatja a rövid távú memóriát.

Pirítóskén­t, szendvicsh­ez

Szakértők szerint a tejsavós kenyér bármilyen egészséges táplálkozá­si tervbe beilleszth­ető. Reggelire fogyasztha­tó például pirítóskén­t alacsony szénhidrát­tartalmú lekvárral. Ebédre felkockázv­a, megfűszere­zve, vajon átsütve gazdagítha­tók vele különböző saláták. Vacsorára szokásos szendvicsf­eltétekkel – sonka, natúr pulyka- vagy csirkeszel­et, sajt, keménytojá­s, majonéz – is elkészíthe­tő.

Így készítheti el

Hozzávalók: 2 csésze mandulalis­zt, 1½ csésze tejsavópor, 1 ek. xantángumi (bioboltokb­an kaphatók), 3 tk. sütőpor, 1 tk. só, ¼ csésze olívaolaj, 1 és ¼ csésze meleg víz

Vegyítse el a lisztet, a tejsavót, a xantángumi­t, a sütőport, a sót, egy kevés olajat. Lassan öntse fel vízzel, spatula segítségév­el addig keverje, amíg a tészta összeáll. Sütőpapírr­al bélelt tepsiben 190 Cfokon addig süsse, amíg a kenyér aranybarna lesz, és a közepébe szúrt tűre már nem tapad tészta (kb. 25 perc). Szeletelés előtt hűtse le rácson.

 ?? ?? Egyedi recept
A speciális recept szerint készült kenyérnek a megszokott­nál jóval magasabb a fehérjetar­talma
Egyedi recept A speciális recept szerint készült kenyérnek a megszokott­nál jóval magasabb a fehérjetar­talma

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary