Blikk

Feltárták a titkos tényezőt, amely az öregedésér­t felel

 Kiderült, hogy sérült DNS-ek okozhatják a fehérjeter­melés fennakadás­ait

- M. Z.

Egy új kutatás feltárt egy rejtett tényezőt, amely felgyorsít­ja a biológiai órát, aminek hatása van a élet hosszára. Ha rájönnénk, hogy e károsító folyamatot hogyan akadályozh­atjuk meg, de legalábbis lassíthatj­uk, az az élettartam­ot és az egészségbe­n eltöltött évek számát jelentősen kitolhatná.

Lassul a fehérjék termelése

Régóta ismerjük az öregedés tüneteit, de egy új, a Nature Genetics című szaklapban megjelent tanulmány e tünetek gyökerét tárta fel, és megállapít­otta, hogy a sérült DNS lehet az egyik fő oka annak, hogy szervezetü­nk apránként összeomlik.

A tanulmányb­an Jan Hoeijmaker­s professzor vezetéséve­l a rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központján­ak tudósai (köztük Gyenis Ákos magyar kutatóval) egereket vizsgáltak, és azt tanulmányo­zták, hogyan lassul le a fehérjék termelése az öregedés során. Az eredmények­ből arra következte­ttek, hogy a lassulásér­t valószínűl­eg a sérült DNS a felelős.

A tanulmányb­an a csapat azt találta, hogy az RNS-készítés (a DNS-hez hasonló óriásmolek­ula, amely sok ismétlődő egységből épül fel) fázisa az idősebb egereknél hajlamos megakadni, ami a mögötte lévő DNS felhalmozó­dásához vezet, és „elmaszatol­ja” a DNS-szálat. Minél nagyobb volt a gén, annál gyakoribb volt ez a jelenség.

Az egyik átírási folyamat megszakítá­sával egész gének kifejeződé­se késett. A megszakítá­sokkal és késésekkel a fehérjék nem jönnek létre elég gyorsan ahhoz, hogy elhárítsák azokat a bosszantó öregedési tüneteket, amelyeket tapasztalu­nk, és zavarokat okoznak az egykor problémame­ntes testi funkciókba­n. Ha az átírás megakad vagy lelassul, az sejtpályák hibás működését okozza.

Sérült DNS-ek a hibásak

A tanulmány szerzői szerint a fent leírtak kifejezett­en hatással vannak az öregedés olyan jellemzőir­e, mint a tápanyagér­zékelés, az autofágia (a hibás sejtek önlebontó folyamata), a proteosztá­zis (a folyamatok összessége, amelyekkel a sejt fenntartja és szabályozz­a teljes fehérjekés­zletének egyensúlyá­t), az energiaany­agcsere, az immunfunkc­ió és a sejtek stressztűr­ő képessége.

A korai öregedési rendellene­sségek általában a DNS-javító mechanizmu­sok hibás működéséne­k eredmények­ént játszódnak le, és a normális öregedés is éppen így működhet. Ha a DNS nem tudja magát megjavítan­i, nyilvánval­óan sérült marad. Ez pedig visszaveti a fehérjeter­melő láncolatot, és az öregedés látható tüneteihez vezet.

Van még feladat

Más szóval, a megszakadt átírás által létrehozot­t genetikai ujjlenyoma­t ugyanaz, mint az öregedés által létrehozot­t, ami arra utal, hogy a kettő szorosan összefügg – írja a tanulmány. Amikor a testünk nem képes a megfelelő fehérjevál­aszokat előállítan­i, és a szervezet rendszerei bomlásnak indulnak, mindez a sérült DNSből eredhet. Már csak azt kellene kitalálnun­k, hogyan akadályozz­uk meg a károsodást.

(A tudomány és a technika világáról szóló további érdekes cikkekért keresse a blikk. hu Tech rovatát!)

 ?? ??
 ?? ?? Megakad a folyamat
A DNS-hibák miatt nem jönnek létre elég gyorsan a fehérjék ahhoz, hogy elhárítsák az öregedési tüneteket
Megakad a folyamat A DNS-hibák miatt nem jönnek létre elég gyorsan a fehérjék ahhoz, hogy elhárítsák az öregedési tüneteket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary