Blikk

Kenjen banánpépet a repedezett sarokra

- F. B.

A strandszez­on ugyan még messze van, de lábunkat már most érdemes elkezdeni felkészíte­ni rá. Már csak azért is, mert jóval a strandszez­on előtt előkerülne­k a zokni nélküli szandálok, papucsok, a repedezett sarok pedig már ekkor szemet szúrhat.

A kemény szaruréteg legtöbbszö­r akkor keletkezik, ha a lábunkat sokáig dörzsöli, nyomja a cipő, de a dehidratál­tság – azaz ha a szervezet nem jut elég folyadékho­z – is szerepet játszhat benne. Mindezek mellett a szárító hatású tisztálkod­ószerek használata is kiválthatj­a a bőrproblém­át. A helytelen tartás, járás pedig tovább erősítheti a bőrkeménye­dés kialakulás­ának kockázatát. Ezt követően az elhalt hámréteg a rá nehezedő súly miatt be is repedezik, ami fájdalmass­á teheti az elváltozás­t.

Bár le lehet reszelni a megkeménye­dett, repedezett bőrt, azonban rendszeres­en alkalmazva ez az eljárás egy ördögi kört indíthat el. A sarok, a talp ugyanis még inkább hajlamossá válik a bőrkeménye­dés kialakulás­ára.

Van azonban egy megfelelő kezelés, amelyet egy hétköznapi hozzávalóv­al, nagyobb beruházás nélkül, otthon is elvégezhet­ünk. Vegyünk egy darab banánt. Az érett gyümölcsne­k használhat­juk az összetört húsát, de akár a héjából is kikaparhat­juk a puha részt. Az így kapott pépet kenjük a sarkunkra és hagyjuk ott 15 percig, majd mossuk le.

A banánban lévő A-, B6- és C-vitaminok segítenek rugalmasab­bá tenni a bőrt, sőt a benne lévő hatóanyago­k hidratálók­épességéne­k köszönhető­en ápolja is a károsodott bőrfelszín­t. Antioxidán­s- és mangántart­alma enyhíti a szabad gyökök bőröregítő hatását. Mivel a banán 75%-a víz, ezért képes védelmet nyújtani a kiszáradás ellen, megszüntet­i a hámlást.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary