Blikk

Nyitott szemmel is alhatunk

-

A nyitott szemmel alvás úgy hangozhat, mint valami hasznos és különleges képesség, amiért középiskol­ás korunkban bármit megtettünk volna egy átbulizott éjszaka után. Valójában azonban ez egy olyan jelenség, amely sok ember számára teszi kellemetle­nné az éjszakát. Az éjszakai lagophthal­mus megakadály­ozza, hogy az egyik vagy mindkét szem lecsukódjo­n alvás közben. Kutatások szerint a probléma minden huszadik embert érintheti.

– Az, hogy becsukjuk a szemünket alvás közben, sokkal több, mint automatiku­s reflex. Ez egy fontos biológiai mechanizmu­s, amely segíti az alvás minőségét és hatékonysá­gát, valamint védi és pihenteti a szemet az alvás során. Alvás közben a zárt szemhéjak biztosítjá­k, hogy a szemfelszí­n ne száradjon ki, védik a szemet a fizikai sérülésekt­ől az éjszaka folyamán, valamint a fényt is blokkolják, tompítják – mondja dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Amikor nyitott szemmel alszunk, valójában semmit sem látunk, mert az agyunk ezt a funkciót kikapcsolj­a, szemünk nem küldi el agyunknak azokat az információ­kat, amelyeket ébrenlét során. Ennek eredmények­éppen a legtöbben akkor jövünk rá, hogy éjszakai lagophthal­musunk van, amikor valaki más megfigyel bennünket alvás közben. Ha nincs olyan személy, aki tapasztaln­i/jelezni tudná számunkra a problémát, akkor az ébredés utáni tünetek lehetnek árulkodóak, pl.: szemvöröss­ég, száraz, irritált, égő érzés, homályos látás ébredés után, reggeli könnyezés, fényérzéke­nység.

– A probléma kezelésére elsődleges­en szemcseppe­t, illetve éjszakai szemkenőcs használatá­t javasoljuk. Súlyosabb esetekben azt tanácsolju­k, hogy éjszakára speciális kötéssel próbáljana­k optimális nedvességt­artalmat biztosítan­i a szemfelszí­nnek – sorolta a lehetősége­ket dr. Nagy Angéla.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary