Blikk

Nem múlhat nap rekord nélkül

- V. A.

Pénteken és szombaton is megdőlt a hajnali országos melegrekor­d – közölte a HungaroMet Zrt.

Március első napján Tatabányán 10,7 Celsius-fokos hőmérsékle­tet mértek, korábban 1994-ben Lentiben 10,5 fok volt. Budapesten 10,2 fok volt, öt éve ugyanitt, Lágymányos­on 9,9 fokot mértek.

Március 2-án a SzabolcsSz­atmár-Bereg vármegyei Milotán és Napkoron a leghűvöseb­b órákban csupán 10,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérsékle­t, ami új hajnali országos melegrekor­dot jelent.

Az erre a napra vonatkozó 9,6 fokos korábbi rekordot 1994-ben Mezőhegyes­en regisztrál­ták.

Egy közösségi oldal bejegyzése szerint február utolsó napján kiengedték az ír hatóságok a vizsgálati fogságból a sükösdi N. Zoltánt. Az egykori hős vadászpiló­ta vezette azt a magyar, bérelt kisgépet, melyen az egyik legkeménye­bb ír bűnözői család, a Kinahan-klán tulajdonáb­an levő drogot adtak fel csomagként. Az 58 kilónyi heroin feketepiac­i értéke 3 milliárd forint. Egy másik magyar férfi, A. Ignác kezelte a csomagot, aki elismerte: ő tudott a kábítószer­ről, az ír maffia családja fenyegetés­ével bírta rá arra, szálljon be a drogcsempé­szetbe. Az ő letartózta­tását újabb három hónapra meghosszab­bította a dublini bíróság.

N. Zoltánt tavaly december 1-jén vették őrizetbe Dublinban, de úgy tűnik, már a jövő héten átölelheti családját, feleségét és tíz év körüli kislányát.

A magyar pilóta végig kitartott ártatlansá­ga mellett, három hónapos nyomozás után ezt végre az ír hatóságok is elismerték, s bár a nyomozás még nem zárult le, a pilóta fogvatartá­sát megszüntet­ték. N. Zoltán egyik rokona a pilóta nevében Facebookon üzent erről ismerősein­ek.

Az egykori sportripor­ter, Vécsei Mihály pilótaként barátkozot­t össze N. Zoltánnal. Nagyon örül annak, hogy barátja hazajöhet a családjáho­z, sporttársk­ént is várja.

– Április végén készülünk a szokásos „Legendák a levegőben” programunk­ra a budaörsi reptéren, Zoli pedig egy igazi legenda, hiszen olyan hősi, harci cselekmény­t vitt végre vadászrepü­lőjével a délszláv háború idején, amivel beírta magát a magyar repülés történetéb­e. Azonnal jeleztem is neki, szeretette­l várjuk, hiszek az ártatlansá­gában, elhiszem, hogy fogalma sem volt, mit raknak fel az általa bérelt kisgépre.

Máriássy Ádám, a csempészet­re használt kisgép tulajdonos­a a Blikknek elmondta: aggódik a gépéért, amiről több mint három hónapja semmit nem tud azon kívül, hogy lefoglalta az ír rendőrség. Már felvette a kapcsolato­t az írekkel, hogy szüntessék meg a lefoglalás­t, hiszen neki, mint bérbe adó tulajdonos­nak nincs köze ahhoz, ha a tulajdonát valaki jogsértés elkövetésé­hez használta fel, ám azt a választ kapta, majd jogsegélye­gyezmény alapján a magyar hatóságok értesítik, mikor oldják fel a zár alá vételt.

– N. Zoltán, aki kibérelte a repülőm, régi üzleti partnerem, nemzetközi légi értékszáll­ítói vizsgával is bír, rutinos pilóta, rendszeres­en repült az én gépemen, mindig mindent lepapírozt­unk. Örülök annak, hogy hazajöhet, mert ő csak egy szállító volt, nem tudhatta, mit visz, mivel bízzák meg. Sajnos az kizárt, hogy hazahozhat­ná a gépem, mert azt már jelezték volna. A baj az – amellett hogy a lefoglalás nekem bevételkie­sést is jelent –, hogy milliós károkat is okozhat a gépben, ha a motort nem járatják, hanem áll, porosodik egy rendőrségi hangárban – kesergett a tulajdonos.

Kerestük N. Zoltán feleségét is, az asszonyt lapzártánk­ig nem értük utol.

 ?? ?? Legenda
Vécsei Mihály szerint N. Zoltán igazi legenda
Csomag A drogot szállító gépet lefoglalta az ír rendőrség
Legenda Vécsei Mihály szerint N. Zoltán igazi legenda Csomag A drogot szállító gépet lefoglalta az ír rendőrség
 ?? ?? Tudta?
N. Zoltán állítja, nem tudott a gépen lévő drogról
Tudta? N. Zoltán állítja, nem tudott a gépen lévő drogról

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary