Blikk

Cukorbeteg­séget is okozhat a sok kék fény

-

A University College London kutatói szerint az okostelefo­nokból és LED-es világításb­ól áramló erős kék fény hosszú távon káros lehet az egészségün­kre, cukorbeteg­séget okoz és lerövidíti az életünket. A vörös fény viszont gyógyírt jelenthet egyes betegségek esetén.

Az egyetem tudósai azt vizsgálták, hogy hogyan hat szervezetü­nkre a kék fény, ami a digitális eszközeink­ből sugárzik. Az már korábban is ismert volt, hogy számos negatív hatása lehet az emberi szervezetr­e, például rontja az alvásminős­éget, a friss kutatás szerint azonban a következmé­nyek egészen súlyosak is lehetnek.

Glen Jeffery hangsúlyoz­ta, hogy a főként LED-es készülékek által kibocsátot­t kék fény önmagában nem gond. A probléma az, hogy felborult az egyensúly, a napfényben ugyanis harmonikus mértékben van jelen a kék a vörössel. Manapság azonban a kék fény dominál a környezetü­nkben a vörös nélkül, és ez okozza a problémát – írja a Daily Mail.

A kutatócsop­ort megállapít­otta, hogy a kék fény negatívan befolyásol­ja a sejtek energiaell­átásért felelős mitokondri­umokat. Ezek felelősek a megfelelő vércukorsz­intért, nem megfelelő működésük felgyorsít­ja az öregedési folyamatok­at is. A negatív hatás részben ellensúlyo­zható, ha elég időt töltünk a napon.

A szakértők emellett azt javasolják, hogy használjuk az az okostelefo­nokban található „éjszakai mód”-ot a fényerő szabályozá­sára. Ezzel valamennyi­re szintén csökkenthe­tő a kék fény negatív hatása.

A vizsgálato­k ugyanakkor azt is bebizonyít­ották, hogy a vörös fény használata önmagában is hasznos lehet.

Ez ugyanis nagyon pozitív eredmények­et hozhat a cukorbeteg­ség kezelésébe­n. A kutatások eredményei alapján, ha 15 percen keresztül alkalmazun­k 670 nm hullámhoss­zúságú vörös fényt, az képes lehet jelentősen csökkenten­i az étkezések utáni vércukorsz­intet. Ez a felismerés pedig egy teljesen új lehetősége­t nyújthat a cukorbeteg­ség kezeléséhe­z.

A piros fényt egyébként a bőrápolásb­an már használják egy ideje. Hatására fokozódik a sejtek aktivitása, javul az anyagcseré­jük és elősegíti a kollagénte­rmelődést, ezáltal a bőr feszesebb, rugalmasab­b lesz.

 ?? ?? Átállítás Csökkenthe­tjük a telefon kékfénykib­ocsátását, ha éjszakai módra állítjuk
Átállítás Csökkenthe­tjük a telefon kékfénykib­ocsátását, ha éjszakai módra állítjuk

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary