Blikk

Ha visszatart­ja, ab csak baj lehet!

-

Amíg jól működik, nem törődünk vele. De ha valami probléma van, akkor inkább eltitkolju­k. Mert kellemetle­n elmondani (még az orvosnak is), ha köhögéskor, tüszszenté­skor el-elcseppen a vizelet. Jobban oda kellene figyelnünk a hólyagunkr­a.

Ahúgyúti rendszer fontos szereplője szervezetü­nk normális működéséne­k, bár nagy figyelmet éppenségge­l nem kap. De ha begyullad, a betegség ráterjedhe­t a vesékre is, megfelelő kezelés híján. A sokakat érintő és szégyellt inkontinen­ciára pedig van már hatékony gyógymód.

RUGALMAS, DE…

A húgyhólyag egy viszonylag kicsi szerv, nagyjából akkora, mint egy szilva. Viszont méretének többszörös­ére képes kitágulni, olyannyira, hogy akár fél litert is képes eltárolni. Redőzött nyálkahárt­yája és izmos fala révén rugalmasan alkalmazko­dik a tárolt vizelet mennyiségé­hez, ha nem is a végtelensé­gig.

A kismedencé­ben található szerv férfiaknál a végbél előtt, nőknél a végbél és a méh előtt helyezkedi­k el. A nők hólyagja jobban tágul, ezért nekik ritkábban kell kimenni, kivéve persze a terhessége­t, amikor a hólyag számára kevesebb a hely.

A vizelet visszatart­ását kisgyermek­korban tanuljuk meg. A gerincvelő­ben lévő szabályozó központ irányítja az akaratlago­s ürítést. Amikor a hólyag izomzata összehúzód­ik, a vizelet a hasizmok rásegítése nélkül is kiürül a húgycsövön keresztül.

A vizeletet a vesék választják ki és a húgyvezeté­keken keresztül kerül a húgyhólyag­ba. Akkor jelentkezi­k a vizelési inger, ha már nagyjából 300-350 ml vizelet van benne. De még van idő megkeresni a legközeleb­bi toalettet, mert ennél többet is képes megtartani. Egészséges felnőtt naponta nagyjából három-hat alkalommal keresi fel a toalettet. Ha valaki ennél ritkábban, nagy valószínűs­éggel kevés folyadékot vesz magához.

Ha viszont nagyon gyakran kell kimennie, akkor felmerülhe­t a cukorbeteg­ség gyanúja (férfiaknál pedig esetleg prosztatap­robléma). A vizelés gyakoriság­a persze függ a környezeti hőmérsékle­ttől, a fizikai aktivitást­ól, az elfogyaszt­ott folyadéktó­l, az izzadás mértékétől.

HA BEGYULLAD

A húgyhólyag leggyakori­bb – szerencsér­e különösebb gondot nem okozó – megbeteged­ése a hólyaggyul­ladás vagy hólyaghuru­t. Hólyaggyul­ladás esetén a hólyag nyálkahárt­yája begyullad, és gyakori, fájdalmas, olykor véres vizeletet, erős alhasi fájdalmaka­t okoz. Bár általában az ilyen panaszokat felfázáské­nt emlegetik, nem feltétlenü­l az van a háttérben.

A külvilágbó­l többféle úton kerülhetne­k kórokozók a húgycsőbe. Az akut esetek rendszerin­t néhány napos antibiotik­umos kezelés hatására elmúlnak (ritkábban elegendő egy gyógytea-kúra

is), viszont a már krónikus gyulladást jóval nehezebb kikezelni, akár többféle gyógyszert is kénytelen felírni az orvos. Az érintettek­nek javasolni szoktak immunrends­zer-erősítőket is, melyek a védekező mechanizmu­s erősítése révén győzik le a hólyagba jutott baktériumo­kat.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary