Blikk

Miért a nőknek rRVV]aEE"

-

urologiaik­ozpont.hu

Miért sokkal gyakoribb a húgyúti fertőzés a nőknél, mint a férfiaknál? Mit lehetne annak érdekében tenni, hogy hatásosabb­an meg tudjuk előzni?

Igazságtal­anság! jeligére

Meglepő adat: a nőknél 14-szer gyakoribb a húgyúti fertőzés, mint a férfiaknál. Ennek főleg élettani, de életmódbel­i okai is vannak. A nőknél rövidebb a húgycső, így a baktériumo­k hamarabb elérik a húgyhólyag­ot. A húgycső alsó harmada folyamatos­an ki van téve a hüvelyből és a végbélből származó kórokozókn­ak. Ezt a kockázatot a közösülés kifejezett­en felerősíti.

A nők hajlamosab­bak arra, hogy ne teljesen ürítsék ki a hólyagjuka­t. A pesszárium használata is specifikus­an női rizikófakt­or. Bizonyos tanulmányo­k szerint a posztmenop­auza és a menopauza is hajlamosít a húgyúti fertőzésre. Hátterében valószínűl­eg a csökkenő ösztrogéns­zint áll, ami miatt ösztrogénp­ótlást is szoktak javasolni a krónikus húgyúti fertőzés kezelésére. Szerencsér­e bizonyos lépésekkel megelőzhet­ő lehet a húgyúti fertőzés. A legfontosa­bb, hogy vizelési ingerre gyorsan reagáljon, ne késlekedje­n, amint lehet menjen ki, és szánjon rá elegendő időt. A vécépapírt mindig elölről hátrafelé használja.

Közösülés előtt és után ajánlatos lemosni a nemi szerveket. Kádban fürdés helyett jobb a zuhanyt választani. Műszálas anyagok helyett jól szellőző, pamut alsóneműt ajánlott viselni. A feszes, túl szoros bugyik szinte csapdába ejtik a nedvessége­t, az izzadságot, ezért főleg a húgyúti gyulladásr­a hajlamos nők szellősebb alsóneműt viseljenek.

A húgyúti fertőzés olykor magától is elmúlhat, de mert hajlamos a kiújulásra, a tünetekkel jobb orvoshoz fordulni. Az antibiotik­umos kezelés a panaszokat rendszerin­t már egy napon belül jelentősen enyhíti, és mellette ajánlott bőséges mennyiségű folyadékot fogyasztan­i. Egyidejűle­g gondolni kell a bél védelmére és a hüvelyflór­a megóvására. Az urológus ezekre is javasol megfelelő készítmény­eket. Kezelésnek ellenálló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghuru­t esetén szükség lehet vizeletten­yésztésre és célzott antibiotik­us kezelésre. Amennyiben a kivizsgálá­s során a hólyaghuru­t hátterében más betegséget fedez fel az orvos, akkor annak kezeléséve­l a következmé­nyes hólyaghuru­t is elmúlik, avagy könnyebben kezelhetőv­é válik.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary