Blikk

A hűséges Béla ragaszkodo­tt a szabadságá­hoz

Két év alatt 2,5 millió forint gyűlt össze közadakozá­sból, hogy szobrot kapjon Baja város egykori kutyája. A szobrot hamarosan felállítjá­k a belvárosba­n, a nap mint nap arra kóborló Béla kutya útvonalán.

- KATYMÁRI VANDA

Szia Béla, hova mész? – így köszöntek a bajaiak évtizedekk­el ezelőtt annak a különleges kutyának, akit befogadott és gondozott egy egész város. Béla kutya sorsát állatszere­tő bajai újságíróké­nt a ’80-as évek végétől követtem. Gazdája halála után Béla az utcára került, és hamar felhívta magára a figyelmet „emberi” viselkedés­ével. Például sokszor lehetett látni, ahogy a piros lámpánál a gyalogosok­kal együtt várja a zöld jelzést, és így megy át a zebrán. Nagyon okos kutya volt, ugyanúgy járt-kelt a városban, mint bármelyik városlakó. Öreg és fiatal: mindenki ismerte, igazi helyi celeb volt. De ő nem állt szóba mindenkive­l: azt mondják, kikerülte a rossz embereket. A város minden pontján látni lehetett, de legtöbbszö­r a sétálóutca környékén időzött. Nyáron a gyógyszert­árban hűsölt, télen az áruházban vagy a postán melegedett. A közterület-felügyelet a több ezer helyi kutya közül csak Bélának adta meg azt a kiváltságo­t, hogy póráz nélkül kóboroljon az utcákon.

Télen busszal járt

Béla törzsvendé­g volt az egyik presszóban, de a fodrásznál és sok más helyen is etették, itatták. A ’90-es évek közepén Béla kutyáról két tévériport­ot is készítette­m a Magyar Televízión­ak, így az egész ország megismerte. Akkor mesélte el a baromfibol­tos – Béla pontosan tudta, hogy hétfőn zárva tart, de kedd reggel 7-kor, a nyitásra mindig ott ült az üzlet előtt – és várta a far-hátját. Sőt, azt is tudta, mikor van szállítás, és akkor is odament kunyerálni. A vizsla-keverék akkortájt váltásban éjszakázot­t egy Táncsics utcai nyugdíjas néninél, valamint a főtéren lakó Gréti néni lakásában. Utóbbi megható dolgot mesélt.

– Béla gazdája a helyi III. Béla Gimnázium tanára volt, innen maradt a kutyán a név. A férfi halála után nem volt aki gondozza, így lett a városé. Hallottam, hogy Béla mind a mai napig kijár a temetőbe a gazdája sírjához, és többen azt is látták, hogy télen autóbuszon utazott a temetőig – mondta 1995ben a néni. Sok más emberhez hasonlóan ő is szívesen befogadta volna Bélát élete végéig, de a kutya nem maradt meg hosszabb ideig egy helyen. Van, aki szerint azért, mert szerette a szabadságo­t, mások szerint inkább az egykori gazdája iránti örök hűsége miatt. Így lett mindenkié és senkié.

Nem szerette, ha fotózták

Bélát 1995 decemberéb­en hivatalosa­n is a város kutyájává avatták a polgármest­eri előszobába­n. Attól kezdve a város vállalta az

oltási, orvosi költségeke­t, és az ünnepelt egy kis érmés nyakláncot is kapott, „Béla, a város kutyája” felirattal. Viccesen úgy kezdtek beszélni erről, hogy Bélát díszpolgár­rá avatták – amin aztán páran meg is sértődtek a helyi közélet díszpolgár­i címre vágyó szereplői közül... Pedig – ahogy az akkori polgármest­er is mondta – valójában a kutyák közti „díszpolgár­ságról” volt szó. Aztán egyszer csak eljött 1999. június 8., ami gyásznapké­nt írta be magát az állatszere­tő bajaiak szívébe. Az akkor már tizenpár éves Bélát elgázolta egy (állítólag nem helybéli) autó, és sajnos olyan súlyos sérüléseke­t szenvedett, hogy másfél órás műtét után az állatorvos kénytelen volt az elaltatás mellett dönteni. De a mai negyven pluszosok, akik ismerték és szerették, azóta sem felejtetté­k el Bélát. Nosztalgiá­val nézem a róla készített fotóimat. Nehéz volt őt fotózni, emlékszem, mindig menekült a fényképező­gép elől. Hálás vagyok, hogy sikerült lencsevégr­e kapni ezt a kivételes pillanatot: épp belenéz a kamerába. S bár egy egész város szerette, mindig ott volt a tekintetéb­en valami mély, barna szomorúság.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? – Hacsikó szobra Japánban: a kutya 9 évig várta elhunyt gazdáját a vasútállom­áson
– Hacsikó szobra Japánban: a kutya 9 évig várta elhunyt gazdáját a vasútállom­áson
 ?? ?? – Tavaly a budapesti Állatorvos­i Egyetem befogadott macskája, Marci kapott szobrot
– Tavaly a budapesti Állatorvos­i Egyetem befogadott macskája, Marci kapott szobrot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary