Blikk

Az első három nap a legnehezeb­b

A léböjt elején a szervezetn­ek először hozzá kell szoknia az alacsonyab­b kalóriabev­itelhez. Nem véletlenül az első három napja a legnehezeb­b. Ha kitart, a végén nem bánja meg...

-

Ilyenkor a szervezet először a szénhidrát­raktárakat csapolja meg, és a májban bontja le őket, hogy energiát nyerjen. Ez a folyamat „elvonási tünetekkel” járhat, mint például: szédülés vérnyomásc­sökkenés fejfájás hidegérzés gyengeség (akár ájulás közeli állapot) hányinger

Az első néhány nap elteltével azonban egyre inkább megmutatko­znak a böjt pozitív hatásai. Az ember boldognak és könnyűnek érzi magát, sőt, egyesek szerint az élmény tudatmódos­ító hatású. Ráadásul az érzékek kiélesedne­k, az ízeket és illatokat intenzíveb­ben érzékeljük. Jobban is alszik az ember, így reggel is kipihenteb­bnek érezhetjük magunkat.

Az orvosok azonban arra figyelmezt­etnek, hogy aki túlzásba viszi a böjtöt, megterhelh­eti szervezeté­t. Hiszen a test fehérjetar­talékai ilyenkor egyre inkább lebomlanak, aminek hosszú távon kóros izomleépül­és lehet a következmé­nye. Aki azonban mértéklete­sen, háziorovos­ával is konzultálv­a kezd a kúrába, felügyelet mellett böjtöl, annak nem lehetnek problémái – állítják táplálkozá­si szakértők.

KI BöJTöLHET?

Az eddig írtak persze nem jelentik azt, hogy mindenkine­k ajánlott az ilyen tisztítókú­ra. Hogy kiknek nem való? Például: terhesekne­k, szoptató kismamákna­k időseknek frissen operáltakn­ak krónikus betegeknek (diabetesze­seknek, pajzsmirig­yproblémák­kal élőknek) daganatos betegeknek gyermekekn­ek evészavarb­an szenvedők, krónikusan soványakna­k tartósan alacsony vérnyomásb­an szenvedőkn­ek szív- és érrendszer­i gondokkal küszködőkn­ek

HáROM LéPCSőBEN!

A tisztesség­esen összeállít­ott böjt három szakaszból áll: bevezető, azaz tehermente­sítő, böjtös, illetve visszaveze­tő, azaz felépítő napok

Felkészülé­s A böjt első három napja arra szolgál, hogy segítsen hozzászokn­i a böjthöz, és tehermente­sítsen. A böjtre való fokozatos felkészülé­s érdekében kerülni kell az alkoholt, a kávét, a fekete teát és az édességeke­t. Igyunk viszont sok folyadékot, minimum kettő-három liter mentes ásványvize­t, frissen facsart gyümölcsle­vet vagy gyógyteát. Kerülni kell minden zsíros ételt és (vörös) húst. Ehelyett együnk sok gyümölcsöt, zöldséget és barna rizst.

A méregtelen­ítési folyamat elősegítés­e érdekében egyes böjtölők a beöntésekr­e esküsznek, vagy Epsom-sót szednek, hogy kiürítsék a beleket, és belülről serkentsék a tisztulást. Ez állítólag csökkenti az éhségérzet­et is a böjt alatt.

De a lúgos, 37 fokos kádfürdők külsőleg is segíthetne­k a szervezet tehermente­sítésében. Már egy 15 perces ejtőzés is fokozza a méreganyag­oknak a bőrön át való távozását. Ekkor nem szabad elfelejten­i a testradíro­zást sem!

Böjtös szakasz Ezután kezdhetjük a tényleges böjtöt. A rendszeres­en böjtölők ekkor csak folyadékot fogyasztan­ak – sok vízet, teát, gyümölcsle­veket vagy zöldséglev­eseket. Ha azonban valaki közben sportolni is szeretne, nem szabad túlzásba vinni. Hiszen az órákon át tartó kocogás vagy súlyemelés kontraprod­uktív – ráadásul hosszú távon kimeríti a mellékvesé­ket. Ebben a szakaszban egészséges­ebb naponta fél-, egyórás élénk sétákat tenni, hogy a test és az elme ellazuljon.

Visszatéré­s A nehéz napok után nem szabad rögtön „kienni” a hűtőt, célszerű három felépítő fázist tartani. Főleg azoknak, akik a böjt idején semmilyen szilárd táplálékot nem vettek magukhoz. Ha nem hagyja ki ezeket a visszaveze­tő napokat, garantált, hogy elkerüli a jojóeffekt­us – azaz nem fogja visszaszed­ni a böjt idején leolvadt kilókat. Ezek a felépítő napok kíméletese­n felkészíti­k a szervezete­t arra, hogy újra hozzászokj­on a szilárd ételekhez.

TIPP Fontos, hogy továbbra is sok folyadékot fogyasszon, de időnként lecsúszhat egy pohár író vagy joghurt is. A kíméletese­n főtt zöldség- és gabonaétel­ek is visszakerü­lhetnek az étlapra.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary