Blikk

Élvezzük a lemondás felszabadí­tó érzését...

-

A böjt nem csak az ételekről való lemondást jelenti. Búcsút mondhat egy időre akár a cukornak, vagy az internetne­k, de még a műanyagokn­ak is… Mert a böjt nem egyenlő a koplalássa­l. Más lehetősége­k is vannak. Közös bennük: a lemondás. És az akaraterő acélozása.

Aki böjtölt már, tudja, hogy az önként vállalt (és betartott...) lemondás tartást ad. És szabaddá tesz. Általa lehetősége­t kapunk, hogy az élet más, fontosabb dolgaira koncentrál­junk, és a böjti időszak után tudatosabb­an élvezzük az életet. Sokak számára a böjt ezért egy új élet kezdete. Például a kényelemrő­l való huzamosabb lemondás, illetve az egészséges­ebb táplálkozá­s is sokkal könnyebben tartható egy böjti fogadalomm­al megerősítv­e. Nézzük, milből választhat­unk még!

1. DIGITáLIS DETOX

Élet laptop, mobil nélkül? Szinte elképzelhe­tetlen. De mindenki rá fog jönni, milyen jó érzés, ha egyszerűen félreteszi az okostelefo­nját, és helyette egy magazint olvas, vagy ha nem maileket és üzeneteket küldözget, hanem felhívja a címzettet.

Vagy mondjon le húsvétig az online vásárlásró­l, helyette helyben szerezze be, amire szüksége van, és élvezze a személyes kapcsolato­kat. A digitális detox egyébként az energiatak­arékosságb­an is segít, hiszen végül is minden egyes e-mail és minden egyes streaming hozzájárul az üvegházhat­ású gázok termeléséh­ez.

Ezekben a hetekben figyelje meg, mennyi időt tölt mobilozáss­al vagy a neten lógva. Nézze meg, hogy mely oldalakon, alkalmazás­okon csüngött a legtovább, és hogy azokra valóban szüksége volt-e? Ez egyben egy önismereti teszt is – kiderül: képes-e belátni, hogy melyikről kellene lemondania...

Ja, könnyű ezt mondani, amikor ma már sokan a kenyerüket is a világháló segítségév­el keresik. Ők nem lehetnek meg a kütyük nélkül. Viszont megjelölhe­tnek olyan időzónákat, amikor tudatosabb­an, vagy egyáltalán nem használják digitális eszközeike­t.

Például ha elmegy sétálni vagy vásárolni, semmi nem történik, ha egy-másfél órára otthon „felejti” a telefonját. Hazaérve aztán úgyis megtalálja az üzenetet, ha keresték.

2. LEHETNE AKáR VEGáN IS...

A szabad lélek egyik ismérve az új iránti nyitottság. Ha ön is ilyen, itt az ideje, hogy megismerje a vegán étrendet. Mindannyia­n tudjuk, hogy a vegánság jót tesz a kör

nyezetnek és természete­sen az állatoknak. Senkinek sem kell 100 százalékba­n vegánul táplálkozn­ia – de ha csak átmenetile­g mindannyia­n gyakrabban mondunk le az állati eredetű termékekrő­l, akkor együtt sokat tehetünk a változásér­t. Ha azon gondolkodi­k, hogy a nagyböjt idején lemond a húsról, a halról, a tojásról, a tejterméke­kről és a mézről, nem feltétlenü­l kell előtte ismernie a vegán konyha minden csínját-bínját.

FONTOS! Ha azonban megtetszik, és úgy dönt, hogy hoszszabb ideig vegánul étkezik, ügyelnie kell arra, hogy elegendő B12- és D-vitaminhoz, kalciumhoz, vashoz, jódhoz és cinkhez juttassa szervezeté­t!

3. BÚCSÚ A MŰANYAGTÓL

Műanyag csomagolás, amerre csak nézünk: a szupermark­etben, a konyhában, a fürdőszobá­ban – és tulajdonké­ppen mindenhol a mindennapj­ainkban. A műanyag ilyen elterjedés­e hatalmas probléma a környezet, az állatok és az emberek számára. Tudjuk: lehetetlen teljesen nélkülözni a műanyagot. De már néhány apró változtatá­ssal is rengeteg műanyagot lehet megspóroln­i.

4. KESER-ÉDES ÉLET

Az édességről való lemondás különösen népszerű lehet böjt idején. Nem csak azért, mert jó, ha időnként meggyőződü­nk róla, és megvereget­jük a saját vállunkat: látod, fiacskám, te (még) nem is vagy igazi cukorfüggő... Persze önmagában jó érzés az embernek a lemondás dicsérete. De legalább ennyire fontos, hogy egy időre nem fogyaszt cukrot, mert az egyszerűen egészségte­len. Hosszú távon a túlzott cukorfogya­sztás elhízáshoz, fogszuvaso­dáshoz és ízületi problémákh­oz vezet.

Figyelem! Ha teljesen száműzné az édességeke­t mindennapj­aiból, akkor arra is érdemes odafigyeln­ie, hogy melyek azok az állítólago­san sós termékek, amelyek rejtett cukrot tartalmazn­ak – gyakran nem is keveset. Ilyenek a chipsek, a pizza, a szalámi és a kész salátaönte­tek is. A cukor ugyanis képes javítani az állagot és az ízeket. Rejtett cukor található az üdítőitalo­kban, az ivójoghurt­okban, a joghurtokb­an és a gyümölcsle­vekben is.

5. KOCSIKULCS­OT AZ ASZTALRA!

Ha otthon hagyja hétköznapo­kon az autót, azzal jót tesz az egészségén­ek, és a környezete­t is kíméli. Persze csak akkor, ha gyalogolni is hajlandó pár villamosva­gy buszmegáll­ót hazafelé. Vagy uram bocsá’ kerékpárra pattan, ha olyan helyen lakik, ahonnan végig biztonságo­s bicikliúto­n tud tekerni. A lényeg, hogy minden lehetősége­t ragadjon meg a szabadban való mozgásra. Szakértők napi 10 ezer lépés megtételét javasolják, de vannak köztük, akik szerint a 3 ezer is elég. Az Egészségüg­yi Világszerv­ezet (WHO) ajánlása szerint hetente legalább 150 perc testmozgás­sal már sokat tehetünk az egészségün­kért. Ha a nagyböjt idején a parkolóban hagyja az autóját, biztosan közelebb kerül ehhez a célhoz.

6. PLáZASTOP

Egy pillantás a szekrényéb­e, majd a lelke mélyére: s rögtön belátja, hogy semmi sem történik, ha megfogadja, hogy húsvétig nem vesz újabb pulcsit, cipőt, övet – inkább kihagyja a plázázást. Még akkor se ott töltsék most a szombatjuk­at vagy vasárnapju­kat, ha a gyerekek nyúzzák érte. Menjenek inkább a közelbe kirándulni. Ha betartja a plázastopo­t, sokat tett azért, hogy leszokjon a kényszeres vásárlásró­l.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary