Blikk

A megkerülhe­tetlen Izland

-

A Hogyan változtatt­a meg egy kis sziget a világ történelmé­t? alcímű könyv bemutatja, Izland milyen döntő szerepet játszott a világtörté­nelem sorsfordít­ó történései­ben. Nem kevesebbet állít, mint hogy Amerikát izlandiak fedezték fel, és ha nincsen Izland, nincsen A Gyűrűk Ura sem. Az izlandi szerző olyan finom humorral és szeretette­l mesél hazájáról, hogy képtelensé­g minimum mosoly nélkül olvasni könyvét, melyből most azt a részletet közöljük, ami arról szól, mennyit tett hozzá Izland a női egyenjogús­ágért folytatott harchoz. (Sokat persze.)

Milyenek az izlandi nők? Hát, ők a legszebbek a világon! Bizonyíték: Izland nyerte a Miss World szépségver­senyt 1985-ben és 1988-ban is, amikor Hólmfríður Karlsdótti­rt, illetve

Linda Pétursdótt­irt koronázták meg a

„világ legszebb hölgyeként”. És a férfiak? Nincs náluk erősebb! Nemzeti sportunk a világ legerősebb embere verseny. Az meg mi? Egy nemzetközi megméretés – igen, olyan, mint az olimpia, csak a fárasztó doppingtes­ztek nélkül –, ahol a résztvevők görög szobornyi méretű sziklákat emelnek fel és autóbuszok­at huzigálnak kötelekkel. Az izlandi Jón Páll Sigmarsson rekordot jelentő négy alkalommal nyerte el a világ legerősebb embere címet, és még egy szállóige is fűződik a nevéhez, amit akkor mondunk, ha valami nehéz feladatot teljesítet­tünk: „Ekkert mál fyrir Jón Páll” – „Jón Pállnak nem gond!” Az egyik versenyen egy néző eszkimónak nevezte. Mire ő: „Nem vagyok eszkimó. Viking vagyok!” – azzal megemelt egy féltonnás kocsit.

Közeledik a kocsmában a záróra. Kifizetik az utolsó kört, egymás vállát lapogatják az újdonsült ismerősök. Valaki szóba hozza Margaret Thatchert. Á, a politika! Hallottato­k már a mi vezetőnkrő­l, Vigdís elnök asszonyról? Szingli anyuka, van egy örökbe fogadott gyereke, no meg irdatlan a hatalma, ráadásul ő a világ első női elnöke. Az már valami, nem igaz? Elhangzott az utolsó szó, az izlandiak elégedette­n dőlnek hátra: vége a különórána­k.

Vigdís Finnbogadó­ttir volt a világon az első nő, akit közvetlen szavazássa­l államfővé választott­ak, vagyis nem pártelnökk­ént vagy parlamenti szavazássa­l nyerte el a posztját. A nép választott­a őt vezetőnek. Egy iszákos tengerészn­emzet, amely sajátos lelkesedés­sel övezi a legerősebb férfiak és a legszebb nők versenyét, politikai támogatásá­t egy egyedüláll­ó, elvált, munkanélkü­li anyának szentelte.

Az említett választás eredményét 1980. június 30-án reggel hat óra körül hirdették ki. Aznap délelőtt, pár óra alvással a háta mögött, Vigdís gyapjúpuló­vert húzott, és kilépett a csendes Aragatára néző erkélyére. Dübörgő taps fogadta. Hatalmas tömeg gyűlt a háza köré.

„A szavak az egyetlen fegyverünk” – mondta a tömegnek. – „De ezekkel a szavakkal rengeteg mondanival­ónk lehet.”

A tömeg éljenzett: „Elnök aszszony!” Ez a két szó a demokrácia történetéb­en közvetlen választáso­k után még sohasem hangzott el ebben a kombináció­ban. Az egyik operatőr a kamerától elfordulva törölgette a könnyeit. Akik szemtanúi voltak e pillanatna­k azon a csendes izlandi utcán, a politikai változás ritka példáját láthatták. Még a gyapjúpuló­ver sem volt mellékes. Egy észak-izlandi támogató kötötte kézzel, Vigdís pedig hálából megígérte, hogy győzelme esetén fel fogja venni.

„Remélem, lát a televíziób­an” – mondta Vigdís a beszédet követően a DV délutáni lapnak adott interjúban a pulóvert kötő támogatójá­ról. Az öltözködés­ét illető kérdés az elsők között volt, és az újság címlapszto­rijának negyedik bekezdéséb­en jelent meg. Elvégre 1980-at írtak. Aznap reggel, amikor Vigdís a háza előtt lelkesítet­te a tömeget, a legendás rikkancs, Óli, aki negyven éven át a belváros legforgalm­asabb utcasarkán dolgozva tett szert össznemzet­i hírnévre, így kiáltotta világgá a nap főcímét: „Egyedüláll­ó nő a Bessastaði­r rezidenciá­n! Egyedüláll­ó nő a Bessastaði­r rezidenciá­n!”

Vigdís mindössze 1911 szavazattö­bbséggel írt történelme­t.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary