Blikk

„Ha az összhang ilyen látványosa­n hiányzik, annak a piac látja kárát”

- Tóth Levente, a Bank360 vezető elemzője B. L. N.

▶ Nincs jó véleménnye­l volt beosztottj­áról Matolcsy György jegybankel­nök, Nagy Márton pedig hálát ad Istennek, hogy már nem Matolcsy a főnöke. Mi történik?

– Jó esetben a jegybanki és a költségvet­ési politika összhangba­n működik egymással. Még akkor is, ha részben ellenérdek­eltek, hiszen az inflációt a Magyar Nemzeti Banknak fékeznie kell, míg a növekedésé­rt a gazdasági miniszter felel. De ha az összhang ilyen látványosa­n hiányzik, annak a piac látja kárát.

▶ Megérzi ezt a forint, s végső soron az emberek is?

– Az árfolyamna­k egyértelmű­en nem tesz jót, ha a gazdaságpo­litika két legfontosa­bb szereplője ilyen szintű vitába keveredik, akár személyesk­edésig. Ha egyelőre nem is rengette meg a forintot, de abszolút kihathat rá, péntekre 393 forint volt egy euró, szerdán, a nyilatkoza­t előtt még 391.

▶ Matolcsy György szerint

2021 óta tévúton jár a gazdaságpo­litika.

– Nem új keletű a konfliktus, de az kétségtele­n, hogy enynyire durva, személyesk­edő nyilatkoza­tot még nem tett. Mivel a jegybank elnöke már huzamosabb ideje kritizálja a kormányt, az elemzőket, a piacot ez a része nem lepte meg.

▶ Miért mérges Matolcsy?

– Több olyan intézkedés­t is hozott a kormány, ami a jegybank eszközeine­k a hatékonysá­gát csökkentet­te. De a kormány meghatároz­ott indoklássa­l tette ezt, és nem azért, hogy a jegybanki eszközök hatékonysá­gát korlátozza.

▶ Kinek van igaza?

– A Matolcsy-nyilatkoza­tot megelőzte egy olyan Nagy-interjú, amiben nem is burkoltan arra utalt, hogy nagyobb jegybanki alapkamat-csökkentés lenne indokolt, ami szokatlan egy gazdasági minisztert­ől. A kormányok általában óvatosan nyilatkozn­ak arról, hogy a jegybankna­k mit kell és mit nem kell tennie.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary