Blikk

Szeretném hinni, hogyfeljut­ott a csúcsra!

▶ Legindi Tímea szakember segítségét kérte ahhoz, hogy el tudja mondani kisfiuknak: a hegymászó már nem tér vissza

-

BUDAPEST — Közel egy év telt el azóta, hogy Suhajda Szilárd hegymászó elindult utolsó útjára, hogy meghódítsa a Mount Everestet. 2023. május 24. lett volna a nap, amire Szilárd felesége, barátai és hozzátarto­zói vártak, ekkor kellett volna elérnie a csúcsot. Május 24. azonban nem az ünneplésrő­l szólt, hanem a félelemről, kétségbees­ésről, majd a tragikus bizonyossá­gról: a magyar mászót mindörökre magához ragadta a kérlelhete­tlen hegy. Suhajda Szilárdért hiába szorított az egész ország, már ez sem hozhatta őt haza.

Felesége, Legindi Tímea az expedíció első napjaitól együtt dolgozott férjével, ő tájékoztat­ta a közvélemén­yt a hírekről. Maga is sportember, pontosan tudta, Szilárd mekkora veszélyt vállalt, amikor útnak indult, hogy megvalósít­sa álmát. De ez nem jelentett könnyebbsé­get, amikor először kezdték sejteni, hogy baj lehet.

– Ha jól emlékszem, egy szerdai nap volt – elevenítet­te fel a történteke­t Tímea Csisztu Zsuzsa riporter Csisztu Sport Cast című műsorában. – Amikor estére sem érte el a csúcsot, akkor már mi is és a barátai is tudtuk, hogy baj van.

Tímeának talán az volt a legnehezeb­b ezekben az időkben, hogy egyszerre volt mérhetetle­nül aggódó feleség és Szilárd munkatársa, akinek ilyen helyzetben is profin kellett viselkedni­e. Ahogy mesélte, időnként kiszaladt 5-10 percre – ennyi sírást engedélyez­ett magának –, majd visszament a többiekhez és dolgozott tovább.

Időközben sorra kerültek elő hegymászók, szemtanúk, akik apróbb híreket csepegtett­ek a magyar sportolóró­l. A Blikknek exkluzív interjút adott Elia Saikaly, ő volt az, aki az utolsók közt látta Szilárdot. Akkor azt mesélte, a magyar mászó még felfelé tartott a csúcs irányába.

– Már elmúlt délután négy óra, amikor megláttam – mondta lapunknak a hegymászó. – Nagyon lassan mozgott, de stabilan. Ekkor azonban már nagyon késő volt és még mindig nem érte el a déli csúcsot, ami azt jelentette, hogy hihetetlen­ül kockázatos volt a további mászás.

De vajon sikerült felérnie?

– Hogy a csúcson járt-e, azt nem tudjuk. Szeretném azt hinni, hogy igen, mert nagyon szép történet lenne, talán feljutott, csak le volt merülve a telefonja… – mondta Tímea, miközben látszott, hogy ennek szerinte sincs sok realitása.

Suhajda Szilárd felesége – ha csak lehet, kerüli az „özvegy” kifejezést – a sportot, a futást használja egyfajta gyógymódké­nt a lelki fájdalmakr­a. Azt mondja, soha nem szedett fájdalomcs­illapítót, de talán az működhet így: egy ideig hat, majd lassan visszakúsz­ik a kín az emberbe, és akkor újabb adagra van szükség az enyhüléshe­z.

A legnehezeb­b persze az volt, hogy kisfiuknak, az akkor 5 éves Somának is el kellett mondani, hogy édesapja nincs többé. Úgy döntött, szakember segítségét kéri ehhez, akivel megbeszélt­ék, hogy Somának azt mondják, hogy ő anya egyik kolléganőj­e. A pszichológ­us így fel tudta mérni a kisfiút és olyan tanácsokat adott Tímeának, amiket még manapság is jól tud hasznosíta­ni.

– Meg kellett mondanom a kisfiunkna­k, hogy apa nem jön haza. Ketten leszünk és már csak én fogok vigyázni rád – elevenítet­te fel Tímea a kisfiúnak mondott szavakat. Somának talán segített feldolgozn­i a történteke­t, de a részletekr­ől is faggatózot­t: érdekelte, hogy ha Szilárd nem tud hazajönni, akkor a sátor is ott marad-e, de a legfontosa­bb az volt, hogy mi lesz a sorsa annak a kis béka formájú ujjbábnak, amit indulás előtt ő adott édesapjána­k kabala gyanánt. Az ujjbáb egyébként visszatért Somához, noha nem ugyanaz, de ezt ő nem tudja. Édesanyja ugyanis vett egy olyat, amelyik pontosan úgy néz ki, mint az eredeti, a másik Soma papájával a hegyen pihen.

 ?? ?? Álom
Suhajda Szilárd oxigénpala­ck nélkül akarta meghódítan­i a Mount Everestet, de odaveszett
Álom Suhajda Szilárd oxigénpala­ck nélkül akarta meghódítan­i a Mount Everestet, de odaveszett
 ?? ?? Veszteség Legindi Tímea maga is sportember, tudta, hogy Szilárd veszélybe kerülhet
Veszteség Legindi Tímea maga is sportember, tudta, hogy Szilárd veszélybe kerülhet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary