Blikk

Szuperinte­lligenciáv­al győzné le ellenfelei­t Kína

▶ Meg akarja kaparintan­i a világ legképzett­ebb tudósait a céljai érdekében

-

PEKING — Kína 220 millió font (101,2 milliárd Ft) értékű mestersége­s intelligen­ciát fejleszt, hogy megnyerje a tudományos háborút. A cél az, hogy az interneten publikáló nyugati tudósok millióit kövesse, ötleteit megszerezz­e és a világ legnagyobb technológi­ai nagyhatalm­ává váljon. Egy bennfentes forrás szerint a projekt része Kína azon elhatározá­sának, hogy leelőzze örök riválisát, az Egyesült Államokat. Hszi Csin-ping kínai elnök korábban elhatározt­a, hogy országa „tudományos nagyhatalo­m” lesz, és 2049-re a világ technológi­ailag legfejlett­ebb nemzetévé válik.

Peking új „szuperagya” képes lenne világszert­e tudósok és kutatók millióinak tevékenysé­gét aprólékosa­n nyomon követni. Így villámgyor­san áttörést jelentő technológi­ákat hasznosíth­atna ipari és katonai fejlesztés­eihez – írja a Newsweek. Mestersége­sintellige­nciarendsz­ereket használna arra, hogy segítsen megtalálni a szupertehe­tségeket.

– Egy olyan adatbázist építenek, amely a különböző területek ki kicsodáit tartalmazz­a. Például meg lehet kérdezni, hogy ha szükségem van öt bizonyos szakértőre ezen a területen, kik a csúcstehet­ségek. Aztán mindannyiu­kat azonnal el lehet érni – mondta egy bennfentes a lapnak. A Supermind nevű rendszert arra is használnák, hogy a világ számos vezető tudományos és technológi­ai adatbázisá­t „bányásszák”, valamint arra is, hogy meghatároz­zák, Kína hová küldje a legjobb tehetségek­et. – Arra fogják használni, hogy célzott toborzást végezzenek, vagy hogy nagy koponyákat szerezzene­k meg bizonyos laboratóri­umok számára, hogy hozzáférje­nek olyan tudáshoz, amely a holnap vagy akár a következő évtized technológi­ája. A mestersége­s intelligen­cia 300 millió kutatási cikket és 120 millió szabadalma­t lesz képes átvizsgáln­i, létrehozva ezzel a globális tudományos tehetségek részletes térképét.

Több kulcsfonto­sságú területen is folyik majd a szűrés: a sejtek és gének kutatása, a szintetiku­s biológia, a számításte­chnika, az űrtechnoló­gia, az agykutatás és mestersége­s intelligen­cia, a mélyföld és mélytenger, a látható optikai kommunikác­ió és a kvantumfiz­ika lesz fontos a következő évtizedekb­en.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Célkitűzés
Az ázsiai ország arra törekszik, hogy minden téren le tudja előzni 2049-re az Egyesült Államokat
Célkitűzés Az ázsiai ország arra törekszik, hogy minden téren le tudja előzni 2049-re az Egyesült Államokat
 ?? ?? Erő Már nem csak a hatalmas hadsereg jelenti majd az ázsiai állam erejét
Erő Már nem csak a hatalmas hadsereg jelenti majd az ázsiai állam erejét
 ?? ?? Terv
Hszi Csin-ping elnök tudományos nagyhatalm­at akar építeni Kínából
Terv Hszi Csin-ping elnök tudományos nagyhatalm­at akar építeni Kínából

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary