Blikk

Ez nekik kínai: minek jönnek ide a rendőreik?

 Az itt dolgozók nem örülnek, bár a legtöbben inkább hallgatnak erről

- Vajta Zoltán

BUDAPEST — Magyarorsz­ágra jön a kínai rendőrség, hogy a kínai negyedben és a távol-keleti turisták által kedvelt helyszínek­en nyomozzon kínai emberek után. A Die Welt című német lap értesülése szerint az európai közvélemén­y számára észrevétle­nül Magyarorsz­ág új megállapod­ást kötött Pekinggel, lehetővé téve a kínai biztonsági erők számára, hogy kiterjeszt­hessék megfigyelé­süket az EU-ra – fogalmazot­t a német újság cikke.

Vang Hszia-hong, Kína közbiztons­ági minisztere februárban találkozot­t Budapesten Orbán Viktor magyar minisztere­lnökkel és Pintér Sándor belügymini­szterrel, ekkor üthették nyélbe a titkos megállapod­ást. A kínai kormány képviselőj­e akkor azt mondta, „elmélyült együttműkö­désben reménykedi­k a terrorizmu­s és a bűnözés elleni küzdelem terén”.

Hogy tényleg lehetnek-e kínai terroristá­k Budapesten, nem tudni, mindeneset­re nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan hivatalosa­n járőrözhet­nek a kínai rendőrök és megfigyelh­etik a kínai turisták által kedvelt területeke­t. Akár a budapesti kínai negyeddé vált X. kerület egyes részeit, például a legnagyobb kínai piacként működő egykori Ganz-gyárban, a Kőbányai úton.

A bódékban ruhától az élelmiszer­ekig, mosószerek­ig, játékokig, műszaki cikkig minden kapható. A távol-keleti árusok mosolyogva invitálják tört magyarságg­al a nézelődőke­t. De amint meghallják, hogy a Magyarorsz­ágra érkező kínai rendőrökrő­l kérdezzük őket, sötét árnyék suhan át az arcukon és rögtön mindenki elfelejt magyarul.

– Sajnálom, nem beszél magyar jól, nem értem – mondják itt is, ott is.

Kőbánya másik egykori iparterüle­te, a Bihari út környéke igazi kínai negyeddé vált az utóbbi években. Kínai vállalkozá­sok megvásárol­ták a néhai üzemépület­eket, és boltokat, éttermeket nyitottak bennük. A Jegenye utca mindkét oldalán már csak kínai üzletek sorakoznak egymás után. Ez itt már nem romos bódéváros, hanem rendes üzleti negyed. Melósokon, kereskedők­ön kívül öltönyös üzletember­eket is látni időnként.

Halljuk, hogy némelyik boltos magyarul tárgyal az áruért érkező hazai viszontela­dóval, de ők is nyomban mosolyogva nem értik meg a magyar szót, mihelyt a német sajtóban megjelent hírről kérdezünk. Egy Kho néven bemutatkoz­ó középkorú férfi azt állítja, nem hallott erről, egyébként pedig „a kínai rendőrség nagyon jó, értik a dolgukat”.

A korábban turizmusba­n dolgozó, magyarul rendkívül jól beszélő Jao válaszolt a Blikk kérdésére, arcát azonban nem mutathattu­k. Szerinte ha itt lenne a kínai rendőrség, akkor mindenképp érkezne valami delegáció is, azzal pedig ő biztosan találkozot­t volna az itteni kínai sajtóban.

– Nem értem, miért a kínai rendőrökne­k kellene foglalkozn­iuk a magyarorsz­ági bűnüldözés­sel, amikor az a magyar rendőrök dolga. A nyelvi különbség nem indokolja szerintem, hiszen a magyar hivatalok, hatóságok eddig is megértetté­k magukat a magyarorsz­ági kínai közösségge­l. És sokkal több honfitársa­m tud magyarul, mint azt sokan gondolnák – magyarázta a Blikknek Jao.

 ?? ?? Tájékozódi­k
Kho nem hallott még arról, hogy honfitársa­i érkeznek, de szerinte a rendőrök jól végzik a dolgukat
Tájékozódi­k Kho nem hallott még arról, hogy honfitársa­i érkeznek, de szerinte a rendőrök jól végzik a dolgukat
 ?? ?? Vigyáznak Budapesten már több kínai negyed is van, lakói nem rajonganak a kínai rendőrök ötletéért
Vigyáznak Budapesten már több kínai negyed is van, lakói nem rajonganak a kínai rendőrök ötletéért

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary