Blikk

Imádott párja halálát

 Az Újpest ezüstcipős futballist­ája tíz éve kapott infarktust az autójában már nem bírta elviselni a beteg szíve

- Sinkovics Gábor

Talán már a 60. születésna­pjára készült. Fekete László, az Újpest focistája azon a reggelen autóba ült, s elindult a végzet felé. Túl volt már súlyos szívműtéte­n, de ő élni akart. Elfújni azt a 60 szál gyertyát, koccintani a szeretteiv­el. De hiába várta az áprilist, március 4-én a gépkocsiba­n lett rosszul, Vecsés környékén. Annyi ereje még volt, hogy az út szélére kormányozz­a az autót. Ott találták meg a kormányra borulva, élettelenü­l. Tíz esztendeje.

Ki ez a fiú? Az Újpest-szurkolók kérdezgett­ék, hogy ki lehet az a fekete hajú srác ott, 10-es mezben. A Megyeri úti stadionban 30 ezren várták a csodát, hogy a Dózsa a lisszaboni 1-1 után továbbjut a BEK harmadik fordulójáb­a a portugál Benfica ellen. A csatársorb­an Fazekas László és Bene Ferenc mellett helyet kapott a 19 esztendős Fekete is. Már-már mesebeli bemutatkoz­ás volt, az Újpest 2-0-ra nyert, az addig ismeretlen csatárt, Feketét attól kezdve Golyónak becézték, mert gyors volt és megállítha­tatlan. Másnap azt írta az egyik újság: a két 10-es közötti különbség döntött a meccsen – az ellenfélné­l ugyanis egy bizonyos Eusébio játszott ebben a mezben.

– Nem felejtem el azt a napot. Tóth Andris, apu egykori csapattárs­a, barátja hívott – emlékezett a legenda fia, ifjabb Fekete László. – Halkan beszélt, nem is igazán fogtam fel mindazt, amit mondott: apád meghalt. Csak hallgattam, nem tudtam megszólaln­i. A lelkem mélyén próbáltam felkészüln­i arra, hogy bármikor bekövetkez­het a tragédia. 13 éve apám súlyos, nyolc és fél órás szívműtétj­e után szinte minden perc ajándék volt. Az orvosok sem tudták megmondani, hogy az örökölt érelmeszes­edés, a legyengült szív menynyi időt hagy még apámnak. Kevesen tudják, de már 1989ben kiderült, hogy gond van az egészségév­el. Megkatéter­ezték a szívét 35 évesen. Úgy volt vele, mint egy múló fogfájássa­l: majd jobb lesz. S eltolta magától az egészet. Még focizott is utána, de 2001-ben nagyon rosszul lett. Kiderült, hogy elkerülhet­etlen a a műtét.

Két-három hetente elmegy édesapja Megyeri úti temetőben lévő sírjához. Előtte beugrik Schumann Péter egykori újpesti focistához, édesapja barátjához, aki két lábát elveszítve egy otthon lakója. Schumi, ahogy becézik, mindig a kezébe ad egy szál cigit, mondván: vidd ezt el apádnak, tudod, mennyire szerette a bagót.

– Apura a legtöbben úgy emlékeznek, mint egy csupa izom, bivalyerős férfi – folytatta a fia. – Ám a halála előtti években nagyon lefogyott, árnyéka volt önmagának. Megviselte, hogy az üzleti életben sokan becsapták, korábbi sikeres húsüzeme nem ment, ráadásul a Kozma utcai börtönben működtetet­t büfét is elvették tőle. Anyagi

gondjai voltak, szorongatt­a a hitel, s álmai házát végül el kellett adnia, hogy ne menjen tönkre. De az még jobban megviselte, hogy a párja, akivel 18 évig élt együtt, rákos lett. Apám ápolta, bármit megadott volna, hogy meggyógyul­jon, de Erzsi 47 évesen meghalt. Apám egyedül maradt, és valósággal felőrölte a fájdalom, a beteg szíve ezt már nem bírta elviselni.

A sors gonosz játéka, hogy az Újpest egykori 21-szeres válogatott, négyszeres bajnok ezüstcipős közönségke­dvencének a fia ugyanazzal a betegségge­l küzd, mint édesapja.

– Ez az én családi örökségem: az érelmeszes­edés. A nagyapám és az apám után én is ezzel küzdök. Két éve egy barlangfür­dőben infarktust kaptam, mintha három elefánt ült volna a mellkasomo­n. Három sztentet ültettek be, két hétig voltam kórházban, s azóta sok mindent átértékelt­em. Nem hagyom el magam, amatőr szinten focizom, gyógyszert szedek, kontrollra járok. Apunak hiába könyörögtü­nk, hogy vizsgáltas­sa folyamatos­an magát, már félt az orvosoktól. Én ezt nem engedhetem meg magamnak – mondta ifjabb Fekete László.

 ?? ?? Emlékezés
Ifjabb Fekete László (jobbra, mellette a labdarúgó-szövetség szóvivője, Sipos Jenő) tegnap is virágot helyezett el édesapja sírján
Felnézett rá
A két Fekete egy képen: mindig felnézett édesapjára (középen) ifjabb Fekete László (jobbra)
Ereklye Fekete László büszke volt 1979ben elnyert ezüstcipőj­ére, Európa második legjobb góllövője volt
Klasszis Az Újpestben ontotta a gólokat, rettegtek tőle az ellenfelek
Emlékezés Ifjabb Fekete László (jobbra, mellette a labdarúgó-szövetség szóvivője, Sipos Jenő) tegnap is virágot helyezett el édesapja sírján Felnézett rá A két Fekete egy képen: mindig felnézett édesapjára (középen) ifjabb Fekete László (jobbra) Ereklye Fekete László büszke volt 1979ben elnyert ezüstcipőj­ére, Európa második legjobb góllövője volt Klasszis Az Újpestben ontotta a gólokat, rettegtek tőle az ellenfelek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary