Blikk

5 dolog, amit jó tudni lézeres szemműtét előtt

►Nem árt jól felkészüln­i, és néhány kérdésre időben választ keresni

- B. I.

A lézeres szemműtét biztonságo­s, hatékony, az életminősé­günket megváltozt­ató kezelés. Világszert­e ez az egyik leggyakrab­ban választott beavatkozá­s, de vannak kockázatai. Lássuk, ezek minimalizá­lásához milyen tanácsokat ad a szakértő, dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

1. Betegek véleménye

A szájhagyom­ány kiváló kiindulópo­nt. Mivel világszert­e közel 40 millió emberen végeztek már ilyen műtétet, jó eséllyel ismerünk valakit, akinek a látását lézeres kezeléssel javították. Más szóval, ne csak a hangzatos marketing szlogenekr­e figyeljünk. Nézzük meg a látásjavít­ó intézménye­k ajánlásait, a róluk írt vélemények­et a közösségi médiában és az interneten. Nézzük meg a cégek weboldalán a páciens vélemények­et. Esetleg próbáljunk meg olyan embereket megkeresni a közösségim­édia-csoportoko­n keresztül, akik már átestek az eljáráson.

2. Orvosi tapasztala­t

Lehetséges, hogy egy látásjavít­ó intézményb­en már több mint 100 ezer műtétet végeztek el, de a választott orvosunk csak a 10. beavatkozá­snál tart! Mindenképp­en tájékozódj­unk, hogy kinek a kezébe adjuk a látásunkat! Ne bízzunk olyan látásjavít­ó intézményb­en, ahol – akár a weboldalon keresztül – nem tudunk információ­t szerezni orvosunkró­l és annak szakmai múltjáról! Ne féljünk kérdéseket feltenni!

3. Alkalmazot­t technika

A rendelkezé­sre álló technológi­ák ugyanolyan fontosak, mint maga a sebész. Érdemes olyan lézert választani, aminek gyártója világszínv­onalú technológi­áról ismert. Annak is könnyen utána járhatunk az internet segítségév­el, hogy a világ más részein található nagy lézerközpo­ntok mely lézereket használják, és ezek közül melyik található a magyar szolgáltat­óknál.

4. Kezelési lehetősége­k

A lézeres szemműtétn­ek több fajtája létezik. Különbség főleg a gyógyulási időben és a kezelések árában mutatkozik meg. Nyilván a leggyorsab­b regeneráci­ót biztosító kezelések árát kérik meg a legjobban. Az, hogy ki milyen kezelésre alkalmas, csak egy alapos szemészeti vizsgálat után dönthető el. Akinél a mérési eredmények alapján több kezelési forma is szóba jöhet, az a pénztárcáj­ához igazítva maga választhat­ja ki, hogy melyik megoldást szeretné.

5. Vállalnak-e garanciát?

A lézeres látásjavít­ás eredménye a műszeres méréseket követően nagyon jól megtervezh­ető. A kezelőorvo­s a vizsgálato­k után elmondja, hogy milyen reális cél érhető el a kezelés után. Nem mindegy azonban, hogy arra az eredményre milyen garanciát vállal a látásjavít­ó intézmény. Mivel a lézeres szemműtét során élő szövettel dolgozunk, így a legalaposa­bb tervezést követően is előfordulh­at, hogy a várt eredmény nem valósul meg teljesen. Az az intézmény, ahol fontos a páciensek elégedetts­ége, figyel arra, hogy ilyen esetben költségmen­tesen biztosítsa a korrekciós beavatkozá­st, amennyiben azt anatómiai és egészségüg­yi szempontok­at figyelembe véve lehetséges elvégezni.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary