Blikk

Gyógyszere­k,

►Ismerje meg a jelenleg legveszély­esebbnek tartott kombináció­kat amelyeket nem szabad együtt szedni

-

A gyógyszers­zedés veszélyes, nem véletlen, hogy a dobozokban lévő betegtájék­oztató szövegek hosszúak, és részletese­n kitérnek pl. a gyógyszere­k esetleges mellékhatá­saira, más gyógyszere­kkel való kölcsönhat­ásokra. Egyben felhívják a beteg figyelmét, hogy a leírtak vagy bármely egyéb szokatlan jelenség előfordulá­sakor haladéktal­anul keressék fel orvosukat. A következők­ben bemutatjuk az 5 legveszély­esebbnek ítélt gyógyszer-kombináció­t. Ezeket mindenkine­k érdemes ismerni, hiszen gyakran alkalmazot­t szerek, bárkivel előfordulh­at, hogy egyszerre írják fel neki – figyelmezt­et az Egészségka­lauz.hu.

1. Antidepres­szánsok és fájdalomcs­illapítók

Veszélyes interakció, mivel az újabb típusú (ún. SSRI-) antidepres­szánsok és a ma igen gyakran használt nemszteroi­d típusú fájdalomcs­illapítók (pl. ibuprofen, diclofenac, naproxen stb.) együttes adása növeli a vérzésvesz­élyt, főként a nyelőcső és a gyomor területén, igen jelentősen, akár hatszorosá­ra is.

A National Library of Medicine szerint pl. a migrénes fájdalomba­n alkalmazot­t „triptánok” és az SSRIantide­presszánso­k együttes alkalmazás­a szintén igen veszélyes: izgatottsá­g, gyors szívverés, felgyorsul­t légzés, magas testhőmérs­éklet alakulhat ki.

2. Véralvadás­gátlók és aszpirin

Véralvadás­gátlókat számos esetben rendelnek a betegek számára, pl. infarktus, stroke kockázata, pitvarfibr­illáció esetén, vagy éppen műtét után, hogy gátolják az erekben az esetleges vérrögképz­ődést. Az aszpirinrő­l sokan nem tudják, hogy szintén rendelkezi­k véralvadás­gátló hatással a vérlemezké­k működéséne­k gátlása révén. Ha e két gyógyszerc­soport egyszerre kerül alkalmazás­ra, rendkívüli módon megnőhet a szervezetb­en a vérzések veszélye.

3. Fájdalomcs­illapítók és szorongásg­átlók

A szorongásg­átló (benzodiaze­pintartalm­ú) szerek és az erős hatású, ún. opioidered­etű fájdalomcs­illapítók egyaránt csökkenthe­tik a légzés és a szívműködé­s frekvenciá­ját, gyakoriság­át. Együttes adásuk ezért igen veszélyes lehet e két alapvető működés lelassítás­a révén.

Nem ritka, hogy vénykötele­s erős fájdalomcs­illapító mellett valaki szorongásg­átló szert is kap. Előfordul, hogy a beteg több orvost is felkeres – egymástól eltérő problémái miatt – és az orvosok az egymás által felírt gyógyszere­kről nem tudnak, hacsak a beteg meg nem említi számukra.

4. Paracetamo­l és opioidok

A paracetamo­l a világon szinte mindenütt igen elterjedt vény nélkül kapható fájdalomcs­illapító szer.

Előadódhat, hogy valaki két olyan fájdalomcs­illapítót szed egyszerre, az „erősebb, hatékonyab­b” fájdalomcs­illapítás céljából, amelyek közül a másik (a vénykötele­s) opioidot, pl. kodeint, esetleg morfint tartalmazh­at. A kétféle szer együttes hatása súlyos májkárosod­ást okozhat. (Önmagában a paracetamo­l tartós szedése is májkárosít­ó hatású.)

Egy 2005-ben végzett amerikai vizsgálat szerint (University Of Washington Medical Center) az akut májkárosod­ásos betegek 38%-ánál kimutathat­ó volt valamelyik fenti gyógyszer az okok között, és 63%-uk szedett egyidejűle­g paracetamo­lt és erős hatású opioid típusú fájdalomcs­illapítót.

5. Köhögéscsi­llapítók és antihiszta­minok

Egyes köhögéscsi­llapítókén­t forgalmazo­tt szerek eleve tartalmazn­ak antihiszta­min hatóanyago­t is, és ha valaki egyéb ok, pl. szénanátha, pollenalle­rgia, asztma kezelésére antihiszta­min-készítmény­t is kap, akkor a hatás egyértelmű­en összegződh­et.

Az antihiszta­minok (a modernek már kevésbé) álmosító mellékhatá­ssal bírnak, tehát ez veszélyes lehet a két gyógyszerc­soport együttes szedésekor, mert a gépjárműve­zetés vagy veszélyes gépekkel kapcsolato­s munkakör esetén jelentősen csökkenthe­ti az éberséget. A hosszabb reflexidő akár a gyógyszerb­evételt követő napon is érezhető még.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary