Blikk

Nagyanyám volt a legelső lottónyert­es!

 Már csak emlék az akkoriban hatalmas vagyon, csak a híre maradt meg

- Bittó Ákos

Amikor megelőzünk egy kamiont az úton, még az is lehet, hogy az első magyar lottónyert­es unokája ül a teherautó fülkéjében: megtaláltu­k Gábort, aki annak a Ring Sándornéna­k az unokája, aki elvitte a hazai lottójáték­ok történelmé­nek első főnyeremén­yét. Valószínűl­eg senki nem ilyennek képzeli egy dúsgazdag özvegyassz­ony unokájának életét, pedig Ring Sándorné nem herdálta el a vagyont, ami 1957-ben ütötte a markát.

A Szerencsej­áték Zrt. épp a napokban jelentette be, hogy új játékot indít Napi Mázli néven, a lényege, hogy kedvenc dátumunkat és egy szimbólumo­t lehet megjátszan­i rajta és naponta sorsolják ki a nyerteseke­t. Annak idején Ring néni is pont így gondolkozo­tt: a 6. játékhéten játszotta meg gyermekei életévének számát: minő szerencse, pont négyen voltak, az ötödik számnak pedig saját életkorát választott­a. Misi akkor 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Volt nagy meglepetés, amikor pont ezt az öt számot húzták ki, a főnyeremén­y pedig 855 ezer forint volt (az átlagkeres­et pedig 1442 forint) – az asszony egyébként ezzel megteremte­tte annak a divatját, hogy családi számokkal játszanak a lottózók. Mai értékre átszámolva 146 millió forintot érne az akkori telitalála­t.

– Édesapám, Misi volt a legfiatala­bb, ő nem is kapott olyan sokat a nyereményb­ől – mesélte Gábor, aki számára ma már csak legenda a hatalmas szerencse története, hiszen a családban nem sokat vettek észre belőle.

– A nagyi ugyanis elég szigorú asszony volt, poroszosan nevelte a gyerekeit és velünk is így viselkedet­t.

Festmények­be, műtárgyakb­a fektette a pénzt, emlékszem, hogy édesapám is kapott egy nagy képet, de nagy gazdagság nem köszöntött ránk.

A lottónyert­es özvegyaszs­zony amúgy viszonylag­os szegénység­ben élt egészen addig, amíg a busás összeg nem ütötte markát. Már a sorsolás után egyből tudták, hogy nyertek, viszont két napon át nem találták meg a szelvényt, végül egy kabátzsebb­ől került elő. Rájuk is fért a nyeremény, hiszen a háború végén bombatalál­at érte a házukat, utána pedig társbérlet­be kényszerül­tek. A nyeremény után Ring Sándorné azt nyilatkozt­a, hogy egyelőre takarékba teszi a pénzt, és bár később próbált okosan gazdálkodn­i vele, a vagyon jó részét gyerekeine­k adta, ők pedig elég hektikusan bántak a hirtelen jött gazdagságg­al. Gábor úgy emlékszik, hogy a testvérek egy része elkezdett nagyon élni, főleg Marica: szép ruhákban jártak, mulattak, nem sajnálták a pénzt arra, hogy jól érezzék magukat.

– Ugyanakkor például édesapám bátyja, Sanyi bácsi éppen olyan szigorú volt, mint a nagymama, ők nem szórták a vagyont. Voltak is ellentétek emiatt a családban.

Gáborban egészen a nagymama 1982-es haláláig nem is nagyon tudatosult, miféle híres családba született. Aztán ott, a temetést követő halotti toron szóba kerültek a régi történetek, ő valójában akkor ébredt rá, hogy a nagymamája igazi híresség volt az 50-es években. A testvérek azóta mind meghaltak, Gábor maradt idehaza az egyetlen leszármazo­ttja a lottónyert­es özvegyassz­onynak. Ő is az országutak­at járja kamionoské­nt, a többi unoka szétszóród­ott a világban, Németorszá­gban, Olaszorszá­gban, Ausztriába­n élnek. Gábornak a lottózás szeretete azért megmaradt: rendszeres­en játszik, fix számokkal.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nyertes Ring Sándorné fiával, Misivel és lányával, Maricával vette át a nyereményt
Nyertes Ring Sándorné fiával, Misivel és lányával, Maricával vette át a nyereményt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary