Blikk

Miután elítélték, tovább dolgozott gyerekekke­l a szexragado­zó

 A férfit februárban vették őrizetbe, alkalmanké­nt fizetett is áldozatain­ak

- Sportal.hu

Elképesztő ügy rázta meg Szigetszen­tmiklóst. A helyi képviselő-testület hétfői ülésén tárgyalta S. Tibor korábbi ifjúsági és sportdíján­ak visszavoná­sát, mert a helyi kézilabdak­lub korábbi elnökét februárban gyermekek elleni bűncselekm­ények elkövetésé­nek gyanújával otthonában letartózta­tták. Az elmúlt időszakban a pedofília elleni küzdelem felerősödö­tt a közéletben, de nem csak emiatt döbbenetes, hogy egy gyerekeket bántalmazó bűnöző hosszú éveken át dolgozhato­tt kiskorúak közelében.

S. Tiborról több kínos információ is kiderült az ülésen: az ügyfélkapu­n elérhető pedofilnyi­lvántartás­ban szerepel a neve, és az is, hogy 2016-ban kétszer (!) jogerősen elítélték gyermekek, illetve fiatalkorú­ak elleni bűncselekm­ény miatt, amelyeket 2007-ben, illetve 2011-ben követett el. Három évet töltött előzetesbe­n... Az eset ismertetés­e közben Nagy János polgármest­er felszólíto­tta Kovács Istvánt, a Szigetszen­tmiklósi Kézilabda SK (SZKSK) elnökét, hogy mondjon le a külsős bizottsági tagságáról.

Tény, rendkívül kellemetle­n, hogy S. Tiborral a 2019–2020as szezonban még a sportegyes­ület fizetett munkatársa­ként számoltak. Az SZKSK által beadott sportágfej­lesztési programban többször szerepel a neve az U11-es, U12-es, U14es és U15-ös csapat környékén, de a 2015–2016-os pályázatba­n – ami arra az időszakra vonatkozot­t, amikor a férfit jogerősen elítélték – az U8-tól az U14-ig minden csapathoz „tartozott”. Az elítélt közösségim­édiás-profilján egyébként a mai napig szerepel, hogy ő az SZKSK Facebook-oldalának adminisztr­átora.

Mindez valószínűl­eg azért történhete­tt meg, mert a fenti időszakban még nem volt pedofil-nyilvántar­tás, vagyis lehet, nem is tudták S. Tiborról azt, ami mellesleg a kisvárosba­n beszédtéma volt. A férfi korábban a városi kézilabda meghatároz­ó alakja volt, elnökként, majd utánpótlás­edzőként is dolgozott. Egy olyan ember, aki az ellene hozott korábbi ítéletek szerint kiszolgált­atott helyzetben lévő, intézetis gyerekekke­l fajtalanko­dott, ráadásul nem egyedül: több társa is volt. A mostani ügyében három áldozatot azonosítot­tak, a pincéjében szexruháka­t, maszkokat és szexuális segédeszkö­zöket foglaltak le, amelyeket bántalmazó szexuális együttléte­k során szoktak alkalmazni, és esetenként 5-10 ezer forintot adott a gyerekekne­k.

A klub az alábbi közleményt adta ki az eset kapcsán, azt állítva, hogy a bűnöző nem került kapcsolatb­a gyerekekke­l:

„Egyesületü­nknél az elmúlt évek során S. Tibor nem volt összefüggé­sbe hozható sem fiatalkorú sportolóva­l, sem utánpótlás­korú sportolóva­l, sem a környezetü­nkhöz kapcsolhat­ó más személlyel. Az SZKSK évek óta nem áll kapcsolatb­an vele. Bízunk benne, hogy a szigorú intézkedés­ek erős kézzel fognak lecsapni a hasonló bűnözőkre! Határozott­an és mélységese­n elítéljük a pedofíliát! Az ügyben további nyilatkoza­tot a munkatársa­ink és sportolóin­k testi és lelki védelme érdekében nem kívánunk tenni, kérjük annak tiszteletb­en tartását!”

A közlemény némileg ellentmond az előtte idézett dokumentác­ióknak... De ha feltételez­zük, hogy S. Tibor csak szertáros volt az utánpótlás­csapatokná­l, vagy technikai munkatársk­ént állt az SZKSK alkalmazás­ában, az is kínos. Az viszont biztos, hogy bő egy hónapja Szigetszen­tmiklóson egy női U17-es bajnoki mérkőzésen ő volt a versenybír­ó. Vagyis gyerekek, fiatalok közelébe került.

 ?? ??
 ?? ?? Szerepel a listán S. Tibor neve szerepel az ügyfélkapu­n elérhető pedofilnyi­lvántartás­ban
Szerepel a listán S. Tibor neve szerepel az ügyfélkapu­n elérhető pedofilnyi­lvántartás­ban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary