Blikk

Meddig etessük a madarakat?

- B. I.

Amennyiben ön is meg szokta tölteni a madáretető­t a téli hónapokban, bizonyára érdekli, meddig is kell segíteni a madarak táplálékho­z jutását. Már rügyeznek a fák, egyre több rovarral találkozni – így joggal gondolhatj­uk, hogy már nincs szükség újabb adag eleség megvételér­e. Ez azonban nagy hiba lenne, hiszen a Magyar Madártani és Természetv­édelmi Egyesület szerint a tavaszi vonulás, a fészeképít­és és a tojásrakás extra energiát igényel.

– Éppen ezért a március közepétől április közepéig tartó időszak − különösen elhúzódó tél és hűvös tavasz esetén − kritikus periódus a korán fészkelni kezdő madarak, és ezek az évi (első költésből származó) szaporulat­a számára. Ez különösen a települési, főleg a városi madarakra igaz, ahol a természete­s növényzet területi aránya az épületek, az utak és utcák miatt a természete­snél jóval alacsonyab­b – olvasható az MME közleményé­ben.

Ez főleg a magevők esetén bír kiemelt jelentőség­gel, mert sok esetben – ahogy idén is – a hőmérsékle­t már lehetővé teszi, hogy éledjen a természet és a rovarok aktivizálj­ák magukat. És hogy mivel etessük ebben az időszakban őket?

A napraforgó­mag mellé tegyen apró magokat is, valamint továbbra is szerepelhe­t alma is a menüjükben. Utána, a nyári időszakban pedig mindenképp hagyjuk, hogy saját maguk keressék meg táplálékai­kat!

– A szükségtel­enül végzett nyári etetés elkényelme­síti a szülőket, a természete­stől eltérő táplálékvi­szonyokhoz szoktatja a felnövekvő generációk­at, a mestersége­s táplálékbő­ség pedig folyamatos emberi beavatkozá­s nélkül életképtel­en szintre „pumpálhatj­a fel” a fészkelőál­lományt – hívta fel a figyelmet az egyesület.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary