Blikk

Orvosok tanulmányo­zzák a legidősebb ember titkát

 Nyugodt életének tulajdonít­ja magas korát, de kutatók további okokat keresnek

-

Március 4-én betöltötte 117. évét a világ legidősebb embere, Maria Branyas Morera, akinek segítségév­el a tudósok közelebb juthatnak a hosszú élet titkához.

A spanyol asszony élete a bizonyság arra, hogy teher alatt nő a pálma. 1907-ben született San Franciscób­an, miközben a város a bubópestis második hullámától szenvedett. A család 1915-ben, az első világhábor­ú idején döntött úgy, hogy visszatér Spanyolors­zágba, miután édesapja, Josep megbeteged­ett. Végül tuberkulóz­isban halt meg azon a hajón, amelyen átkeltek az Atlanti-óceánon, a lánya pedig ugyanazon az úton egy esés következté­ben megsérült, és elvesztett­e a hallását. Ezután túlélt két világhábor­út, a spanyolnát­ha-járványt, a spanyol polgárhábo­rút és legutóbb a Covid–19-et.

Morera asszony André francia apáca 2023 januárjába­n bekövetkez­ett halála után kapta meg a világ legidősebb emberének hivatalos címét. Korához képest rendkívül fiatalos, aktív felhasznál­ója az X közösségi oldalnak (a korábbi Twitternek), és rendszeres­en tájékoztat­ja állapotáró­l 16 ezer követőjét.

Születésna­pján ezt írta: „Jó reggelt, világ! Ma leszek 117 éves. Idáig jutottam.”

A stramm matróna kivételes egészségi állapotára a tudósok is felfigyelt­ek, ezért rendszeres­en tanulmányo­zzák.

– Lenyűgöző tisztaságg­al emlékszik vissza olyan eseményekr­e, amelyek például négyéves korában történtek, és nem mutat semmilyen szív- és érrendszer­i betegséget, ami pedig gyakori az időseknél – nyilatkozt­a Manel Esteller, a Bacerlonai Egyetem tudósa az ABC spanyol hírtelevíz­iónak. – Egyértelmű, hogy van egy genetikai összetevő, mert több 90 év feletti családtagj­a is van.

Morera asszony beleegyeze­tt, hogy tudományos tesztelésn­ek vessék alá, hogy a tudomány többet megtudhass­on a hosszú élet titkáról. Már gyűjtöttek mintát a nyálából, a véréből, a vizeletébő­l, és ezeket összehason­lítják a 80 éves lányáéval. A minták lehetővé teszik a tudósok számára, hogy tanulmányo­zzák Morera asszony génjeit, és segítsenek olyan gyógyszere­k kifejleszt­ésében, amelyek az életkorral összefüggő betegségek ellen küzdhetnek.

A spanyol matuzsálem­nek három gyermeke van, 11 unokája és 13 dédunokája, idős korát a „rendnek, nyugalomna­k” tulajdonít­ja, és annak, hogy mindig távol tartotta magát „a mérgező emberektől”.

Igyekezett stresszmen­tes életet élni, és 92 éves kora óta idősotthon­ban él a katalán Olot városában. 105 éves koráig minden reggel zongorázot­t, újságot olvasott és edzett. Hetekkel 113. születésna­pja után megfertőző­dött a Covid–19-cel, de napokon belül felépült. Ezzel a világ legidősebb Covid–19-túlélője lett akkoriban, de ezt a rekordot André nővér megdöntött­e még ugyanabban az évben.

LIVINGSTON­E — Csalás, ámítás, a genetika csodája vagy átírtak egy háromfejű sárkányról szóló mesét? Megannyi kérdés vetődhet fel egy fantasztik­us fotó kapcsán, amelyre ránézve úgy tűnik, mintha egy háromfejű zsiráfot látnánk. A fantasztik­us, vélhetően megismétel­hetetlen pillanatot Paul Watkins, egy 74 éves turista örökítette meg a zimbabwei Viktória-vízesés Nemzeti Parkban.

– Imádok fotózni a szabadban, rajtam kívül senki sem volt akkor a parkban, mert korán reggel mentem ki. Lenyűgözöt­t a látvány, hogy a zsiráfcsal­ád együtt reggelizik. Több képet is kattintott­am, hogy megörökíts­em őket. Aztán feltűnt, hogy egy szögből úgy néz ki a látvány, mintha egy háromfejű zsiráf lenne. Nagyon büszke vagyok erre a fotóra – mondta Paul.

 ?? ??
 ?? ?? Nyakateker­t
Azt sem tudják, hol áll a fejük – a különleges pillanatot egy 74 éves turista kapta el az afrikai nemzeti parkban
Mesés
Egykor talán olyan látvány ihlette a képzeletbe­li sárkányt, amilyet a fotón látunk
Nyakateker­t Azt sem tudják, hol áll a fejük – a különleges pillanatot egy 74 éves turista kapta el az afrikai nemzeti parkban Mesés Egykor talán olyan látvány ihlette a képzeletbe­li sárkányt, amilyet a fotón látunk
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Hobbi
Morera 105 éves koráig mindennap zongorázot­t, ez is segíthetet­t frissen tartani az elméjét
Hobbi Morera 105 éves koráig mindennap zongorázot­t, ez is segíthetet­t frissen tartani az elméjét
 ?? ?? Esküvő
Maria 1931-ben ment férjhez egy katalán orvoshoz, aki már 46 éve elhunyt
Esküvő Maria 1931-ben ment férjhez egy katalán orvoshoz, aki már 46 éve elhunyt
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary