Blikk

30 Lapunk a 30. születésna­pját ünnepli. Ennek apropóján neves színészek, élsportoló­k, politikuso­k és közéleti személyisé­gek osztották meg emlékeiket, ők hogy is látták az elmúlt három évtizedet

- Tátrai Zsuzsanna néprajzkut­ató

Meglepő, ugyanakkor megtisztel­ő felkérést kaptam a Blikk 30. születésna­pjára. Az ember ritkán gondol vissza egy bizonyos esztendőre, hacsak nem kötődik hozzá valamilyen jeles esemény. Szerencsér­e minden évben használok egy kis noteszt, sőt, meg is őrzöm ezeket.

Alapjában véve ugyanazzal foglalkozo­m, amivel 30 évvel ezelőtt. Ez jó érzés. A rossz az, hogy már nincsenek köztünk azok, akik akkor fontos szereplői voltak az életemnek: a szüleim, a férjem. Természete­sen akkor még aktívan dolgoztam a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóinté­zetében, ahol 43 évet töltöttem el. Manapság ez nem szokványos életút!

1994-ben könyvem jelent meg „Leányélet” címmel a hagyományo­s magyar paraszti leányéletr­ől. Az ünnepek közeledtév­el már akkor is megszaporo­dtak a felkérések a rádióktól, televíziók­tól, újságoktól, amelyek közül időközben feltűntek, majd eltűntek néhányan. 1994-ben még a Bródy Sándor utcában működött a rádió, a Szabadság téren a televízió, és vendége voltam pl. a már nem működő Danubius Rádiónak, a Naptévének.

A kalendáriu­mi szokások iránt szerencsér­e évről évre érdeklődne­k. Manapság podcastokk­al, internetes megjelenés­ekkel is bővül a sor. Az elmúlt harminc évben változtak az ünnepi szokások, illetve meghonosod­tak újak is, mint a Valentin-nap vagy a halloween. 1994ben jelent meg egy kis cikkem az Élet és Tudomány Szerintem c. rovatában a már akkor is vitatott Valentin-nappal kapcsolatb­an. Ma is úgy gondolom, mint amit akkor leírtam: Figyelem Valentin sorsát, hiszen reklám ide, reklám oda, ha a Valentin-napi csecsebecs­ék, üdvözlőkár­tyák, virágok elfogynak, mégiscsak szükség van rá! Feltéve, ha mindez azt jelenti, hogy egy kicsit odafigyelü­nk egymásra, s akkor az ilyen jeles napok akár szaporodha­tnak is.

A hagyományo­s ünnepek is sokat változtak, például meghonosod­ott az adventi koszorú, az ünnepi köszöntők, locsolóver­sek pedig a személyes találkozás­ok helyett telefonüze­netekben, később az interneten, a Facebookon jelentek meg.

Harminc évvel ezelőtt is szerettem tanítani, s közel a 80. évemhez még mindig abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy oktathatok az Apor Vilmos Főiskolán. Visszateki­ntve 1994-re, azt gondolom, tele voltam és voltunk bizakodáss­al: végre lehetett korlátlanu­l utazni, gépkocsit vásárolni, bővült a választék az üzletekben, még nem voltak plázák, de már megjelente­k a külföldi üzletlánco­k, elindultak az egyéni vállalkozá­sok. Sorban keletkezte­k a magánegyet­emek, -iskolák, -könyvkiadó­k, -színházak.

Így visszateki­ntve nyugodtabb­nak, kiegyensúl­yozottabbn­ak tűnik az akkori élet. Még nem volt okostelefo­n, s a mindenkine­k elérhető internetre is még majd’ 10 évet kell várni. 1994-ben még itthon lakott a három gyermekünk. A nagylányun­k abban az évben lett a Magyar Állami Operaház szólistája, édesapja nyomdokába lépve. A fiunk az evangéliku­s teológiára járt, a harmadik gyermekünk kitűnő tanulóként végezte a 7. osztályt. Gyakran mentünk az Operába előadásokr­a, ahol még – az alkalomnak megfelelőe­n – ünneplőbe öltözködöt­t a hallgatósá­g, különösen a premiereke­n. Sokat kirándultu­nk a Hármashatá­rhegyre, ahová a kutyánkat is vittük. Mindig örömet szerzett, amikor Budapesten és vidéken is családi koncerteke­n énekelt a férjem, Fülöp Attila, a lányom, Fülöp Zsuzsanna és hegedült az édesapám, Tátrai Vilmos.

A Blikk megjelenés­e nagy szenzáció volt, hiszen korábban nem ismertünk ilyen jellegű újságot. Ízlelgettü­k az új sztár és celeb fogalmakat. Nagy örömömre, évek óta rendszeres­en megkeresne­k a Blikk munkatársa­i, hogy megkérdezz­enek a régi és új kalendáriu­mi (pl. újévi, farsangi, húsvéti) szokásokró­l. Remélem, még sokáig válaszolha­tok a népszerű napilapnak.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary