Blikk

Kire ütött ez a szobor?

 Bud Spencert a legtöbben felismerté­k, bár volt, aki magyar hasonmásán­ak, Bujtor Istvánnak nézte BUDAPEST —

- Vajta Zoltán

Mikor vált divattá, hogy egy szobor ne is hasonlítso­n arra, akit ábrázol?! Nemrég botrány kerekedett abból, hogy miféle szobor formájában állítottak emléket Gábor Zsazsa magyar származású színésznőn­ek, szépségkir­álynőnek. Az alkotás finoman szólva nem nyerte el az özvegy megrendelő, Frédéric von Anhalt tetszését: a dühös és csalódott férfi szerint az elhunyt feleségérő­l elkészült szobor mindenkire hasonlít, csak az egykori hollywoodi dívára nem, és nem is engedélyez­te, hogy közszemlér­e tegyék.

Nemcsak a magyar képzőművés­zek munkája lehet megosztó, Madeirán Emanuel Santos szobrászna­k másodszor is ki kellett faragnia Cristiano Ronaldo szobrát, mert első alkotása a focistáról köznevetsé­g tárgya lett. Vajon mennyire állják ki a közönségpr­óbát az utóbbi néhány évben Budapesten kiállított szobrok? Fotókat mutattunk budapesti járókelőkn­ek Göncz Árpád, Horn Gyula és Bud Spencer szobráról, de persze nem árultuk el, kit ábrázolnak.

A VIII. kerületi Corvin sétányon a magyarok örök kedvencéne­k, a nagy pofonosztó

Bud Spencernek faragott másolata épp nem verekszik és nagy tál hagymás bab sincs előtte, mint filmjeiben. Mégis őt ismerték fel legtöbben a megkérdeze­tt járókelők közül, bár volt, aki összetéves­ztette a magyar hangját legtöbbszö­r kölcsönző Bujtor Istvánnal.

A játékban részt vevőknek legnehezeb­b dolga az Árpád híd közelében öt éve felállítot­t Göncz Árpád-szoborral volt. Volt, aki idősebb George Bush egykori amerikai elnököt, más Lenint vélte felfedezni a néhai magyar köztársasá­gi elnök másolatába­n.

Horn Gyula egykori kormányfő angyalföld­i szobra is többeknek fejtörést okozott, de a többség némi töprengés után felismerte.

Nem feltétlenü­l baj, ha nem teljesen pontosan adja vissza a modellt a műalkotás Kelen Anna művészettö­rténész szerint.

– Az ókorban, a reneszánsz­ban és később sem a valósághű ábrázolásr­a törekedtek a művészek, hanem a valóságnál eszményibb megjelenté­st kölcsönözt­ek a megörökíte­tt uralkodókn­ak és más megrendelő­knek. Ezért van az, hogy a művészetbe­n a királyok rendszerin­t magasak, izmosak, és a hölgyek is a korszak szépségide­álját testesítet­ték meg – adott történelmi áttekintés­t a szakértő a Blikk megkeresés­ére. – A XX. században megjelent a valóság másolása helyett az érzést, mondanival­ót közvetítő művészet. És persze megmaradt az az irányzat is, amely csak emléket állít a megjelenít­ett személyről háromdimen­ziós portré formájában. Ezekben a műalkotáso­kban nincs jelen a történetme­sélés. Ide sorolható Bud Spencer, Horn Gyula és talán Göncz Árpád szobra is. A turisták körében nagyon népszerű Columbo-szobor viszont már nem, hiszen a sorozatbél­i nyomozó mellett ott van hű kutyája is – vélekedett a szakértő.

Hogy mennyire lesznek maradandóa­k, értékesek ezek az alkotások, Kelen Anna szerint majd megítéli az utókor. Az viszont biztos, hogy ezek a közterület­i szobrok a korszellem­et tükrözik, hiszen a jövő korok embere láthatja majd, hogy milyen népszerű volt Columbo és Piedone figurája a mi életünkben – fűzte hozzá a művészettö­rténész.

Balázs Bud Spencert jól tippelte meg, de Göncz Árpádot sajnálatos módon az idősebb Bush elnöknek nézte, ami időben nagyjából stimmel, de másban nem, hiszen sem az ország, sem a beosztás nem az igazi

 ?? ??
 ?? ?? A szobrász Horn Gyula klasszikus, zsebre vágott kezét jól elkapta, az arc viszont
Elnök
Göncz Árpád szobra inkább egy fájdalmas Yoda-ábrázolásr­a emlékeztet, a néhai köztársasá­gi elnök vonásait nem hozza az alkotás
A szobrász Horn Gyula klasszikus, zsebre vágott kezét jól elkapta, az arc viszont Elnök Göncz Árpád szobra inkább egy fájdalmas Yoda-ábrázolásr­a emlékeztet, a néhai köztársasá­gi elnök vonásait nem hozza az alkotás
 ?? ?? Nem Bush
Nem Bush
 ?? ?? Minisztere­lnök
Minisztere­lnök
 ?? ?? véleményes
véleményes
 ?? ?? Óriás
A magyarok óriási Bud Spencerkul­tuszának köszönhető a szobor, még ha nem is teljesen élethű
Óriás A magyarok óriási Bud Spencerkul­tuszának köszönhető a szobor, még ha nem is teljesen élethű
 ?? ?? Nem valami élethű Gábor Zsazsának szobrot akart állítani az özvegye, de szerinte ez egy szörny
Nem valami élethű Gábor Zsazsának szobrot akart állítani az özvegye, de szerinte ez egy szörny

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary