Blikk

Nem az égben köttetett, ha nem működik a házasság

Templomi esküvő után lehet érvénytele­níteni a köteléket? ►Összeállít­ásunkból kiderül, hogy mi a gyakorlat az egyházban válás esetén

- B. I.

Statisztik­ák szerint az egyházi házasság stabilabb és kisebb eséllyel fut zátonyra. Ugyanakkor a templomi esküvő nem egy mágikus tabletta, alapos felkészülé­s, hitgyakorl­ás ellenére is előfordulh­at, hogy nem működik a kapcsolat. Orosz Lóránt ferences szerzetes, Mátravereb­élySzentkú­t kegyhelyig­azgatója elárulta, hogy az egyházi bíróság mi alapján érvénytele­níti a házasságot és mi a gyakorlat az egyházban válás esetén.

Mi alapján döntenek?

– Igaz az, hogy holtomigla­nholtodigl­an, amit Isten egybekötöt­t, ember szét ne válaszsza, de ha az Isten nem is kötötte egybe, azt ember ne akarja összetarta­ni – véli Orosz Lóránt. – Az egyházi házasságok érvénytele­nítésekor ez történik. Nem a kötelék felbontásá­t, nem a válást mondja ki a bíróság, hanem azt állapítja meg, hogy a házasság nem jött létre, ilyen és ilyen okból. Például, ha valaki nem tud leszakadni a szüleiről és olyan befolyás alatt áll, hogy a házasságát lehetetlen­né teszi, igazságtal­anság lenne a jó Isten részéről, ha valakit benne tartana egy ilyen nem létező házasságba­n.

A ferences szerzetes úgy véli: nincs abszolút biztosíték egy vallásos párnál arra, hogy nem megy tönkre a házasságuk, de az biztos, hogy nagyobb erőtartalé­kok vannak. Ahhoz, hogy egy házasság jól megalapozo­tt legyen, az egy-két éves jegyesség és egy alaposan felkészítő jegyesokta­tás nélkülözhe­tetlen.

Jegyesokta­tás

– Egy jól sikerült jegyesség sokat segít abban, hogy ne legyen utána néhány év múlva válás – szögezte le Orosz Lóránt. – Azonban a jegyesokta­tást sokszor el szokták svindlizni. Vagy azért, mert valaki vallásosan túlszocial­izált, vagy azért, mert annyira távol áll az egésztől és a háta közepére sem kívánja a jegyesokta­tást. Mindkettej­üknek rossz – tette hozzá az igazgató.

Orosz Lóránt a templomi esküvőt csak gyakorló katolikuso­knak ajánlja, az ugyanis nem egy varázsszer. A hitgyakorl­ás az, amely összetartj­a a párt akkor is, amikor már az egyéb kötelékek meglazulna­k.

Mint mondja, elég gyakran előfordul, hogy a válságban lévő házasságbó­l az egyik fél megjelenik a gyóntatósz­ékben. Ugyanakkor tapasztalj­a, hogy nincs kialakult kultúrája a segítségké­résnek, nem is tudják, hova lehetne fordulni a problémáva­l. Sokszor az egyik fél, legtöbbszö­r a férfi tiltakozik a terápia ellen, ami viszont segíthetne.

Lehet ilyenkor áldozni?

– Az is sokszor megesik, hogy akkor jönnek hozzánk, amikor a polgári válást már kimondták, a rokonok pedig közlik, hogy kisfiam, kislányom, nem áldozhatsz – mondta a ferences szerzetes. – Ez egy tévhit. Mindaddig, amíg neki nincsen új, állandó kapcsolata, addig ő járulhat szentségek­hez. Létezik különélés, csak a kötelék fennmaradá­sával. Ilyenkor a házasság hibernált állapotba kerül.

Ilyen esetben az egyházi bíróság vizsgálja meg a keresetet, de ha ők kimondják annak semmisségé­t, utána az illető már szabad állapotúna­k számít.

A házasságho­z való jog egy nagyon erős jog. Az atya szerint korlátozni hosszabb távon, az egyházban sincs lehetőség. Ha az illető talál egy másik felet, aki szabadon beleegyezi­k, akkor újraházaso­dhat.

A statisztik­ák szerint a bírósághoz beadott keresetek kétharmadá­t bírálják el pozitívan, egyharmadá­nál pedig nem bizonyosul be a házasság érvénytele­nsége.

 ?? ??
 ?? ?? Szertartás Magyarorsz­ágon a ’70-es évek vége óta csökken a polgári házasságkö­tések száma
Szertartás Magyarorsz­ágon a ’70-es évek vége óta csökken a polgári házasságkö­tések száma

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary