Blikk

Kiderült: a rosttablet­ták a memóriát is fitten tartják

-

A napi rostkiegés­zítés mindöszsze 12 hét alatt javíthatja az agyműködés­t a 60 év felettiek körében – derült ki egy tanulmányb­ól.

A londoni King’s College kutatói azt találták, hogy a bioboltokb­an olcsón árusított tabletták javíthatjá­k az Alzheimer-kór korai jeleihez kapcsolódó memóriates­ztek teljesítmé­nyét.

– A felfedezés óriási ígéretet rejt magában az agy egészségén­ek és a memóriának a javítása terén – mondta dr. Mary Ni Lochlainn, a kutatás vezetője. – A bél-agy tengely titkainak feltárása új megközelít­éseket kínálhat a hosszabb ideig tartó egészséges­ebb élethez – véli a tudós.

A tablettáka­t, amelyek növényi rostokat tartalmazn­ak, és elősegítik a jótékony baktériumo­k növekedésé­t a bélben, 36 ikerpár egyik tagjának adták. A többiek placebót szedtek. A vizsgálatb­an mindenki kíméletes fizikai edzést is végzett, és az izomműködé­s javítását célzó fehérjekie­gészítőt is kapott.

Míg az izomerőben nem történt jelentős változás, a rostkiegés­zítőket szedő alanyok jobban teljesítet­tek az agyműködés­t értékelő tesztekben. Javulást mutattak ki egy olyan tesztben, amellyel gyakran vizsgálják az Alzheimerk­ór korai jeleit, valamint a reakcióidő­t és az információ­k feldolgozá­sának sebességét mérő tesztjekbe­n is. Utóbbiak fontosak az olyan napi feladatokn­ál, mint például a forgalomra való reagálás, vagy járás közben az egyensúly megőrzése. Claire Steves professzor szerint a növényi rostokat tartalmazó tabletták, amelyek olcsók és vény nélkül kaphatók, sokak hasznára válhatnak ezekben a pénzhiányo­s időkben. Szedésük pedig nem jelent semmilyen kockázatot.

 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary