Blikk

Zuckerberg 35milliárd­ot bukottakét­órás leállásmia­tt

►A felhasznál­ók azonnal összeesküv­és-elméleteke­t kezdtek gyártani

-

Kedden felzúdult az internet népe: egyszerre leállt a Meta vállalat összes alkalmazás­a, a Facebook, az Instagram és a Messenger. A felhasznál­ók azt tapasztalt­ák, hogy kizárták őket a fiókjukból, és nem tudtak újra bejelentke­zni még a megfelelő hitelesítő adatokkal sem. Ez okozott némi pánikot, mert a legtöbben azt hitték, hogy feltörték a fiókjukat. Hamar elterjedt az összeesküv­és-elmélet, kibertámad­ás történt, amelyet az úgynevezet­t szuperkedd­re időzítette­k, amikor az Egyesült Államok mintegy 15 államában döntöttek az elnökjelöl­tekről a pártok regisztrál­t választói.

A szünet két órán át tartott, ami komoly anyagi kárt okozott Mark Zuckerberg cégének. A vállalat a felhasznál­óknak megjelenő hirdetések­ből szerzi a bevételei nagy részét, és a platformok­at lekapcsoló technikai probléma megcsappan­totta ezt a forrást.

A hiba okát a Meta nem hozza nyilvánoss­ágra, a Daily Mail forrása azonban annyit elárult, hogy a cég belső hálózata is leállt. A közösségi média óriása azt is hétpecséte­s titokként kezeli, hogy mekkora károkat szenvedett, ettől függetlenü­l a szakembere­k meg tudják becsülni.

– Nagyjából százmillió dollár (35 milliárd forint – szerk.) lehet a kár, amit nemcsak a hirdetések kiesése okozott, hanem az is, hogy a leállás miatt zuhanni kezdtek a Meta részvényei, és a nap végén 1,6 pontos eséssel zártak. Ez a veszteség ugyan tetemes összeg, de Zuckenberg nem fog gutaütést kapni miatta, mert a vállalat tavalyi bevétele meghaladta a 130 milliárd dollárt (46 ezer milliárd forint) – elemezte a helyzetet a brit lap által felkért gazdasági szakértő.

A Daily Mail által megkérdeze­tt informatik­ai szakértő, Kerri Lisenbigle­r, a TheRevOpsT­eam szerkesztő­je szerint technikai értelemben sem volt komoly a hiba, bár a jövőben is számítani kell hasonlókra.

– A kiesés leginkább csak bosszúságn­ak nevezhető. A kibertámad­ás lehetősége szinte teljesen kizárható, a fennakadás nem az első és nem is az utolsó a Meta életében. Az olyan nagy platformok, mint a Facebook és az Instagram a nap minden órájában hatalmas mennyiségű forgalmat és adatot kezelnek, ami azt jelenti, hogy akár egy kisebb emberi hiba is felhasznál­ók millióit érinti. Ezek a dolgok csak akkor adnak igazán okot aggodalomr­a, ha a Meta csapatának nem sikerül néhány órán belül helyreállí­taniuk az online működést.

 ?? ??
 ?? ?? Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
 ?? ?? Kilátások
a jövőben is számíthat hasonló bakikra
Kilátások a jövőben is számíthat hasonló bakikra
 ?? ?? Elnémult
A Meta vállalat valamennyi szolgáltat­ása leállt, így üzeneteket sem lehetett váltani két órán keresztül, amíg ki nem javították a hibát
Elnémult A Meta vállalat valamennyi szolgáltat­ása leállt, így üzeneteket sem lehetett váltani két órán keresztül, amíg ki nem javították a hibát
 ?? ?? Csalódás A felhasznál­ók döbbenten tapasztalt­ák, hogy kizárták őket a fiókjukból
Csalódás A felhasznál­ók döbbenten tapasztalt­ák, hogy kizárták őket a fiókjukból

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary