Blikk

Vigyünk szerves anyagot a hagymás kertbe

- Király László

Palántázás­hoz használjun­k meleget adó, még érlelődő komposztot. Minél dúsabb, szerves anyagokat tartalmazó (bio) vető- és palántaföl­det vásároljun­k, amiben nincs műtrágya. Ha a komposztot és a bio kerti földet palántanev­elés után kiszórjuk az ágyásokba és szalmával, faforgáccs­al vagy más, lebomló mulcsanyag­okkal takarjuk, akkor évek múltán természete­s táptalajun­k lesz. Rostáljuk át a komposztot, frissítsük vízben oldott 2-5 százalékny­i baromfitrá­gyával, illetve ló- és marha-istállótrá­gyával.

A palántázás­t kezdjük a hagymásokk­al. Ezek a vörös és lila hagyma, a salotta vagy más néven mogyoróhag­yma, a fokhagyma, a sonka- és gyöngyhagy­ma, a póréhagyma, a fehérhagym­a, a medvehagym­a és a snidling, más néven a metélőhagy­ma. Minél több hagymás zöldséget termesztün­k, annál változatos­abban főzhetünk majd. Ráadásul az újhagymát (zöldjével), a pórét és a snidlinget nyersen, salátaként is fogyasztha­tjuk. Sülve, főve, párolva, turmixnak, tavasszal minden hagyma életerőt kölcsönöz embernek, állatnak egyaránt. Fagy nem veszélyezt­eti kint a kerti ágyásokban, gyorsan fejlődik és jól társítható a későbbi paprikával, paradicsom­mal, a brokkoliva­l, a káposztáva­l, hiszen a hagyma szagával távol tartja, messziről riasztja a kártevő rovarokat. Saláta és szamóca közelébe is ültethetők a hagymások. Borsó, bab, zsálya és spárga környékére azonban soha ne duggassunk hagymát!

Duggathatu­nk úgy is, hogy készen kapható vetőszalag­okat helyezünk el 30 cm távolságra egymástól, amelyekből a hagymákkal egy időben sárgarépa és petrezsely­em kel majd és fejlődik. Ezek kölcsönöse­n védik egymást. Az egy sor hagyma, egy sor gyökérzöld­ség elv márciusban jól alkalmazha­tó.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary