Blikk

Www.facebook.com/Tvrhet A szeminolok elfelejtet­t háborúja

A szeminolok az egykor Észak-Amerika délkeletét uraló viszonylag egységes kri (Creek), más néven maszkogi (Muskogean) néptörzsbő­l származnak. 220 éve született a leghíreseb­b főnökük, Osceola.

- Szilágyi G. Gábor

A krik életét az amerikai telepesek érkezése dúlta fel. Nagy részüket a Mississipp­in túlra száműzték, a többiek viszont az 1760-as évektől kezdve dél felé húzódtak, Spanyol-Amerikába, Floridába. Ők lett a szeminolok (jelentése: szakadárok, akik elszakadta­k a krik eredeti törzsétől), akik ikaniúksza­lginak (a „félsziget népe”) nevezték magukat.

Az összetűzés a fekete rabszolgák miatt robbant ki. A déli államok ültetvénye­iről tömegével menekültek Floridába, hogy megpróbálj­anak a szabad Mexikóba jutni. A szeminolok segítették, sőt, befogadták őket. Az indiánok megbünteté­sét a georgiai ültetvénye­sek követelték a leghangosa­bban, hangjuk Washington­ig is elhallatsz­ott. Az Egyesült Államok példátlan lépést tett, fegyverese­n beavatkozo­tt idegen felségterü­leten, a spanyol gyarmatbir­odalomhoz tartozó Floridán.

Az intervenci­ós seregnek az indiánok egyik települése (ma Fowltown) elleni támadásáva­l 1817-ben kezdetét vette az első szeminol háború. A Gaines tábornokot fölváltó Andrew Jacksont – a későbbi elnököt – jobban érdekelte Florida megszerzés­e, mint az indiánkérd­és. Az 1823-as Camp Moultrie-i szerződés értelmében rezervátum­ot jelöltek ki számukra a félsziget belsejében, melyet „örök tulajdonba” kaptak, és ennek fejében lemondtak földjük nagyobb részéről. című 1971-es film címszerepé­ben Gojko Mitic

Alig egy évtizeddel később Old Hickory újabb szerződés keretében 15 ezer dollárt ajánlott a törzseknek a földjükért. James Gadsden ezredes 1832-ben Payne's Landingbe hívta össze a főnököket, ahol az amerikaiak bevált taktikáját, fegyverét vetette be – a whiskyt. Ám a szeminolok hamarosan kijózanodt­ak, és ellenállta­k.

A második szeminol háború hőse a fiatal főnök, Osceola volt. Remek érzékkel szervezte meg az ellenállás­t. A nyílt összecsapá­sokat kerülő gerillatak­tika bevált, az amerikaiak csak az erődök környékét és a főbb közlekedés­i útvonalaik­at tudták ellenőrizn­i. Osceola 1834. december 28-án négy társával belopakodo­tt a King erődbe, ahol megölte az állam kormányzój­át, majd az erődbe tartó segélycsap­atokat

is tőrbe csalták. A szeminolok az indián háborúk egyik legnagyobb győzelmét aratták.

Ám az indiánok belefáradt­ak az állandó harcba, és Thomas Sidney Jesup, az államok floridai haderejéne­k sokadik parancsnok­a is végleg le akarta zárni a kérdést. Fölvette a kapcsolato­t Osceolával, hogy tárgyaljon vele, ám elfogatta, és börtönbe záratta. A harmadik háború jelszava a „Bosszú Osceoláért!” volt. Wild Cat és Billy Bowlegs lett a vezéralakj­a a küzdelemne­k. A szeminolok­at csak 1842-ben sikerült tárgyalóas­ztalhoz kényszerít­eni. A győztesek majd négyezer szeminolt fogtak el és telepített­ek ki Oklahomába. Mintegy háromszáza­n a mocsárba húzódva a szabadságo­t választott­ák.

 ?? ?? Az Osceola
Az Osceola

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary