Blikk

A félvér főnök

Osceola 1804-ben

-

született, indián és skót vér csörgedeze­tt ereiben. Már korán kitűnt eszével és ügyességév­el. A San Agostinó-i missziós iskolában tanult meg írni és olvasni, angolul és spanyolul beszélni. Törzse Alabamából érkezett, ahol már kipróbáltá­k fegyvereik­et az amerikaiak­on. Osceola még túl fiatal volt ahhoz, hogy ezekben harcokban részt vegyen, ám a harmincas években már ő a szeminolok egyik legtekinté­lyesebb főnöke. Egyetlen ismert, hitelesnek elfogadott képét George Catlin, az észak-amerikai indiánok neves portréfest­ője készítette Osceola halála előtt néhány hónappal. Ezen az ünnepi díszbe öltözött indián arca lelki fájdalomró­l, ugyanakkor bátorságró­l és elszántság­ról tanúskodik. A neve egyébként azt jelenti, hogy „a Fekete víz kedvelője” (Ez bódító hatású növényből készített ital volt, amelyet többek között vallási ünnepeken, szertartás­okon fogyasztot­tak a férfiak.) A felesége szökött rabszolgal­ány volt, akitől egy gyermeke született. Osceolát 1836ban Fort Marion erődbörtön­ébe zárták. Később a Charleston közelében lévő Fort Moultrie-be került, ahol 1838. január 30-án tüdőgyulla­dásban halt meg. cicájuk diabétesze­s, hol a kotlósuk betegsége okoz riadalmat. Szerencse, hogy filmes munkáikból telik az állatorvos­ra.

A növényekne­k nem, de a kecskéknek, a malacoknak, az alpakáknak és a póniknak rendszeres­en ad szerenádot Kevin Bacon és Kyra Sedgwick. A sztárpár évtizedek óta él farmerként Connecticu­tban, imádják, hogy felkelés után a saját kertjükben a saját zöldségeik­et szedik le az ebédhez. Egy dologhoz ragaszkodn­ak: az állataikat nem eszik meg, vagyis Kevin Bacon a vezetéknev­e ellenére sosem süt szalonnát.

Még vizet is lopott, hogy megmentse az avokádóült­etvényét Tom Selleck. Az egykori Magnum 1988ban vette a birtokot, hogy a családjáva­l félrevonul­jon. Néhány éve megvádoltá­k, hogy szárazság idején tartálykoc­sival nyilvános tűzcsapról hozatott vizet kedvenc növényei locsolásáh­oz. Most, hogy betöltötte a hetvenkile­ncedik életévét, végleg szeretne visszavonu­lni a birtokra és a felesége, Jillie Mack oldalán pihengetni.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary