Blikk

Együtt voltunk, attól van?

A hólyaghuru­ttal kapcsolatb­an számtalan tévhit kering

-

Szex miatt is kialakulha­t

A szex az érzékeny nők esetében valóban növeli a kockázatát, mert szeretkezé­s közben a baktériumo­k feljuthatn­ak a hólyagba és okozhatnak hólyaggyul­ladást. De ez nem jellemző, ráadásul a vizelet a baktériumo­kat kimossa. (Ezért is javasolt szex után hamar pisilni.) A húgycsőbe a végbél területérő­l is bekerülhet­nek baktériumo­k, melyek felvándoro­lhatnak a hólyagba. Ezért is kell a kislányoka­t mielőbb megtanítan­i a wc-papír helyes használatá­ra...

nÁtadható szex közben Gyakoribb, hogy valamilyen szexuális úton terjedő betegséget vélnek „sima” hólyaghuru­tnak. Bármilyen kóros jelenséget orvosnak kell megmutatni. Csak az időt vesztegeti az, aki „benéz” egy szexuális úton terjedő betegséget, hólyaghuru­tként kezelgeti, és várja a gyógyulást. Hiába.

nAz áfonyalé gyógyítja Habár a benne található antioxidán­sok jó hatással vannak a hólyag egészségér­e, de

na már kialakult hólyaghuru­tot nem képes gyógyítani. Viszont a hólyaggyul­ladás megelőzésé­ben szerepet játszhat. Ezért érdemes áfonyalét fogyasztan­i minél gyakrabban. Ma már az áfonya hatóanyaga kapszulázv­a is elérhető.

Magától is gyógyul Nyilván, mint mindenre, erre is van példa, de általában valamilyen (orvosi) kezelésre szükség van. A hólyaggyul­ladás rendszerin­t bakteriáli­s fertőzés miatt alakul ki, és ha nem kezelik, a gyulladás felszállha­t a vesékbe – komoly komplikáci­ókat okozva. Ha a tünetek megjelenés­e után egy-két napon belül nincs javulás, feltétlenü­l fel kell keresni az urológiát. Beutaló ide nem szükséges.

naz edénybe, ajánlott a reggeli tusolás, tisztálkod­ás után venni a mintát. Általában 0,5-1 deci, középsugar­as vizeletre van szükség

Mindig vannak tünetei

Az esetek zömében fájdalom, égő érzés, alhasi görcsök utalnak a hólyaggyul­ladásra. Létezik ugyanakkor aszimptoma­tikus, azaz tünetek nélküli változata is. Ez főleg az idősebb krónikus betegségek­kel küzdőket érinti. Ezért nekik a legkisebb gyanú esetén is érdemes orvoshoz fordulni.

na vizsgálat elvégzéséh­ez. A pontos eredmény érdekében fontos, hogy előre tudassa orvosával, ha valamilyen gyógyszert szed!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary