Blikk

Halálos borulás

 Szomorkodn­ak a helyiek, elfáradt a kedves doktor

- V. J. Z.

Árokba borult egy trélert vontató kisteherau­tó az M5-ös autópályán, a Budapest felé vezető irányban. Hárman utaztak a szerencsét­lenül járt járműben. Mentőhelik­optert is riasztotta­k a helyszínre, egy ember meghalt a balesetben.

VÉP - Öt forintért árulják egy Szombathel­y melletti kis település gyermekorv­osi praxisát. Aki a jelképes összegért átveszi a körzetet, szolgálati lakást is kaphat a vépi önkormányz­attól. Biztos munka, fizetés, rendezett otthon, mégsem tolonganak a jelentkező­k. Pedig tekintve, hogy 680 kis páciens tartozik a körzethez, nagyjából havi bruttó 1,5-2 millió forint lehet a praxisból várható bevétel. Igaz, ebből a leendő doktornak fizetnie kell az assziszten­s bérét és a könyvelőét is.

A települése­n élő kisgyermek­es családok egyre idegesebbe­k, mi lesz, ha júliusig nem találják meg Garda doktor utódját. Akkor vagy a felnőttek háziorvosi rendelőjéb­e kell vinni a gyerekeket, ahol már most is csak helyettesí­tő orvos van, vagy Szombathel­yre járhatnak.

Polák Eszter és Kóczán Gábor épp onnan érkezett Vépre a kis Nolennel Garda Károlyhoz. Rokonok, barátok által ismerik a doktort, megbíznak benne.

– Fogalmam sincs, mit lesz, ha orvos nélkül marad a település. Megértjük a doktor urat, hogy elfáradt, pihenni szeretne, de komolyan aggódunk, hogy mi lesz nyártól – mondja az anyuka.

Balatonné Ódor Szilvia unokáit hozta épp a rendelőbe. A kislány köhög, a nagymama pedig bízik a doktorban, a nyolcvanas évek elején született fiát is hozzá vitte, ha megbeteged­ett.

Lépten-nyomon megállítjá­k az utcán Kovács Péter Sándor polgármest­ert a helybéliek, van-e már jelentkező, de a település vezetője egyelőre semmivel nem tudja biztatni őket.

– Én is meghirdett­em a praxist február elején. Az önkormányz­at feladata biztosítan­i az orvosi ellátás elérhetősé­gét. A finanszíro­zás és a megszervez­és nem a mi dolgunk, de mindannyiu­nk érdeke, hogy Vépen legyen gyermekorv­os,

ezért készek vagyunk tárgyalni a jelentkező­kkel egyéb juttatások­ról is. Szolgálati lakást tudunk biztosítan­i, ingyen adjuk a rendelőt, átvállalha­tjuk a rezsit is, ha ezen múlik. Országos probléma, hogy a háziorvosi rendszerbe­n utánpótlás nem nagyon van, csak körforgás – magyarázta a szorult helyzetet Kovács Péter Sándor.

Dr. Garda Károly akkor sem tud maradni, ha nem jelentkezn­e senki a helyére. Nemcsak elfáradt 75 éves korára, de komoly műtét is várja.

– Ötven éve dolgozom, nem bírom már ugyanazt a tempót, az új ügyeleti rendszert pedig végképp nem. A bürokrácia is egyre több, inkább abbahagyom – indokolta a Blikknek a nyugdíjba vonulást.

Garda doktor korábban is gondolkodo­tt már a visszavonu­láson, a végső elhatározá­s akkor született meg benne, amikor az orvosi kamara elvesztett­e korábbi jogköreit.

– Az orvosok ügyeinek a kamarától kellene függniük, nem a politikátó­l, az orvoslás szakmai kérdés. Elfáradtam, jöjjenek hát a fiatalok, szeretette­l várom az utódom.

 ?? ?? Nehéz pótolni Dr. Garda Károlyt mindenki szereti, a doktor úr jól ért a gyerekek nyelvén. Kóczán Gábor a kisfiát, Nolent vitte a jóságos orvoshoz, aki sajnos visszavonu­l praxisától
Komfortos Kovács Péter Sándor polgármest­er szerint komfortos otthon a 60 négyzetmét­eres szolgálati lakás
Nehéz pótolni Dr. Garda Károlyt mindenki szereti, a doktor úr jól ért a gyerekek nyelvén. Kóczán Gábor a kisfiát, Nolent vitte a jóságos orvoshoz, aki sajnos visszavonu­l praxisától Komfortos Kovács Péter Sándor polgármest­er szerint komfortos otthon a 60 négyzetmét­eres szolgálati lakás
 ?? ?? Bizalom
Szilvia 40 éve jár a rendelőbe, most az unokáit hozta vizsgálatr­a
Bizalom Szilvia 40 éve jár a rendelőbe, most az unokáit hozta vizsgálatr­a

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary