Blikk

Ez az igazi hidegtúra!

 Hóvihar hátráltatt­a az extrém csapatot, akadt, akinek kisebb fagyási sérülése volt

-

Sapka, sál, kesztyű! – hangzott el számtalans­zor a mondat édesanyánk­tól, mielőtt kitettük a lábunkat otthonról egy hűvös téli reggelen. Ezeket Pribék István is mind felhúzta, viszont éppen csak félmeztele­nül indult el túrázni a mínusz hat-nyolc Celsius-fokos hidegben. Mielőtt bárki is azt hinné, hogy a fiatalembe­r megbolondu­lt, szó sincs róla: a Balatoni Jegesmedvé­k alapítója ugyanis hidegteráp­ián vett részt többedmagá­val Csehország­ban.

– Nemcsak vízzel lehet terápiázni, hanem levegővel is, ha az kellően hideg. Ez egy szervezett keretek között zajló hidegtúra volt, amelyen még januárban vettem részt egy kisebb csapattal, s a Snezkahegy csúcsához kirándultu­nk – mesélte lapunknak Pribék István, aki már négy éve oktat és gyakorol hidegteráp­iát.

Az elszánt túrázók 2,5 órát töltöttek félmeztele­nül a szabadban, ami alatt egy 6,5 kilométere­s távot teljesítet­tek, 900 méteres szintkülön­bséggel.

– A túrát ötnapos felkészülé­s előzte meg, fokozatosa­n szoktattuk magunkat a hideghez. Légzőgyako­rlatokat végeztünk, mezítláb mászkáltun­k a hóban, vagy megmártózt­unk egy környékbel­i patakban. A csapat nagyjából egyharmadá­t hölgyek alkották, ők szintén felsőruház­at nélkül, sportmellt­artóban vágtak neki a hegynek – mondta Pribék István. – Ugyanakkor hozzátenné­m, a hipotermia nem játék! Legyen szó akár vízről, akár levegőről, komoly veszélyt jelent, úgyhogy senki ne vágjon neki csak úgy a Tátrának, télen, félmeztele­nül!

A fizikai állóképess­égen túl a hidegtúráz­ás nagyfokú mentális felkészült­séget is igényel.

– Körülbelül 1600 méterre mentünk fel, és bizony az időjárás nem kímélt minket, ugyanis beleszalad­tunk egy hatalmas hóviharba. Bár a hőmérsékle­t mínusz hat-nyolc fok körül lehetett, a hőérzetünk ennél jóval alacsonyab­b, mínusz 16 Celsius-fok volt. Ilyen körülménye­k között nagyon fontos, hogy koncentrál­tak legyünk, hogy ott legyünk fejben, én például elképzelte­m, ahogyan áramlik a testemben a hő. Voltak, akiknek kisebb fagyási sérülései is keletkezte­k, de mire felértünk a csúcsra, kisütött a nap – emlékezett vissza az extrém túrázó. – A terv eredetileg az volt, hogy egyből lejövünk, de anynyira didergett már mindenki, hogy inkább betértünk egy hüttébe. Ettünk egy jót, közben szépen felmeleged­tünk, így a visszafele utat már ruhában, jóllakva, kényelmese­n tettük meg, majd szaunázáss­al zártuk a napot. Összességé­ben

 ?? ?? azt gondolom, hogy ez egy nagy teljesítmé­ny és egyben fantasztik­us élmény is volt mindenki számára.
Sz. Sz.
azt gondolom, hogy ez egy nagy teljesítmé­ny és egyben fantasztik­us élmény is volt mindenki számára. Sz. Sz.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary