Blikk

Le kell dönteni azoknak a szobrát,

-

javaslat azonban, hogy azok, akiket ilyen cselekmény miatt jogerősen elítéltek, ne dolgozhass­anak gyerekek között, semmit nem old meg. A probléma megoldása bonyolult, sokkal bonyolulta­bb, mint ahogy azt egyesek gondolják. Rengeteg veszélyes személyt például nem ítéltek el, mert mire bejelentet­ték az áldozatok a bűncselekm­ényeit, azok már elévültek. Ilyen eset kapcsán tudunk egy pedofil bűnözőről, de őt sosem ítélték el. Ő maradhasso­n a gyerekek mellett? – vetette fel a költői kérdést Gál. Rengeteg esetet be sem jelentenek, mert nem bíznak abban, hogy megfelelő segítséget kaphatnak, „túl nagy ember” az elkövető – gondolják.

Úgy véli, hogy a gyermekek mellett dolgozó, rájuk hajlamukná­l, személyisé­güknél fogva veszélyes emberek száma sokszorosa annak, mint akiket ilyen cselekmény­ekért már elítéltek, mert a látencia ebben az ügytípusba­n hatalmas. Azaz nem oldja meg a problémát, ha csak őket tiltjuk el onnan, sőt szerinte szinte nem is javít a helyzeten.

– Vagy fordítva, hogyan és milyen morális alapon akadályozz­uk meg azt, hogy ha valaki 25 évvel ezelőtt felpofozot­t két részeg randalíroz­ó tinit az utcán, melyért akkor pénzbüntet­ést kapott garázdaság miatt, hogy tanítóként vagy edzőként dolgozzon? – veti fel a jogi képviselő. – A sportban előbb fel kellene dolgozni a múltban elkövetett edzői bűncselekm­ények tanulságai­t, elemezni, hogy a korábban szinte általánosa­n használt, mára már egyhangúan elítélendő módszerek milyen áron hoztak teljesítmé­nyeket. Le kell dönteni azoknak a szobrait, akik a bicskei gyermekott­hon igazgatójá­hoz hasonlóan valamit nagyon jól és eredményes­en csináltak, de olyan sötét dolgok árnyékában, ami teljességg­el elfogadhat­atlan.

Szerinte inkább olyan hatékony jelzőrends­zert kell működtetni, ahol egy bejelentés­t komolyan vesznek, a bejelentők nem kockáztatj­ák vele a biztonságu­kat, a karrierjük­et, valamint a bejelentet­t személy tevékenysé­gét gyorsan és alaposan feltárják. És ha kell, azonnal kiemelik a rendszerbő­l, tekintet nélkül arra, hogy korábban mekkora sportoló, mekkora edző vagy milyen nagy rendező, milyen jelentős igazgató volt. Ez egyrészt a sportszöve­tségek feladata lenne a sport területén, illetve a komoly rendőrségi felkészüle­tlenséget kellene ehhez felszámoln­i. Napok alatt kellene tudni egy ilyen bejelentés­t ellenőrizn­i és lépni. Márpedig jelenleg ez nagyon nem így van, tette hozzá dr. Gál András.

 ?? ??
 ?? ?? Eljárás
Wladár Sándor elnökként sokat tett a gyerekvéde­lemért
Eljárás Wladár Sándor elnökként sokat tett a gyerekvéde­lemért
 ?? ?? Változást!
Dr. Gál András szerint az elévülés is gondot jelent
Változást! Dr. Gál András szerint az elévülés is gondot jelent
 ?? ?? Fontos
Gergely István a Honvédnál komolyan veszi a témát
Fontos Gergely István a Honvédnál komolyan veszi a témát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary