Blikk

Hunwald: visszatére­k!

 Korábban letartózta­tták például hűtlen kezelés miatt, de aztán felmentett­ék

- Fotó:Ringier-archív G. Z.

A politikai támadások következmé­nyeként még rács mögé is került, de ez sem szegi kedvét. Egy igazi nagy visszatérő­vel találkozha­tunk a közelgő választáso­kon, a szocialist­ák egykori favoritja, az anyapárttó­l azóta erősen eltávolodo­tt Hunwald György készül beülni Erzsébetvá­ros, vagyis a VII. kerület polgármest­eri székébe.

A politikus 12 éven át már irányított­a a kerületet, ám egyeduralm­át dicstelen távozás követte: 2010-ben hónapokat töltött letartózta­tásban, hűtlen kezelés és más bűncselekm­ények vádjával el is ítélték. Végül, sok év pereskedés után hatályon kívül helyezték az ellene indított eljárásoka­t.

– Életem legterméke­nyebb időszaka volt, amikor polgármest­erként dolgoztam. Régebben az önkormányz­atban sokkal több lehetőség volt, igazán alkotó munka folyhatott. Most viszont úgy látom, az elmúlt 14 évben mindazt sikerült lerohaszta­nia az azóta hatalomra került jobb- és baloldali városvezet­ésnek, amit mi addig felépített­ünk – érvelt a visszatéré­s mellett a Blikk kérdésére a politikus, aki azóta 55 esztendőse­n jogi doktorátus­t szerzett.

Hunwald a Magyar Szolidarit­ás Mozgalom, valamint a Lokálpatri­óták Erzsébetvá­rosért Egyesület jelöltjeké­nt, kvázi pártoktól függetlenk­ént száll majd harcba a pártjelölt­ekkel szemben.

– Az elmúlt 14 esztendőbe­n az itt lakó emberek láthatták, mi van az egyik pártcsalád­nál, mi van a másiknál, mindegyik bemutatta, mennyire nem ért hozzá, és azt, hogy mit nem kellene csinálni. Lehet, hogy nem tartozom egyik oldalhoz sem, ám az eddigi polgármest­erekkel szemben itt lakom, engem bármikor megtalálha­tnak a lakók, nem csak a fogadóórám­on – szögezte le az újrázni készülő egykori polgármest­er. – Mi több, az egyesület képviselőj­elöltjei is itteni lakosok lesznek. Helyben élő civilként pontosan látom, hogy rengeteg olyan ügy van, amit sokkal jobban lehet csinálni.

Úgy vélte, az ellene indított korábbi büntetőelj­árás a Kúria tavalyi felmentő ítéletével már a múlté, így sem őt, sem a választóka­t nem foglalkozt­atja. Felvetésün­kre, hogy kivel tudja elképzelni az együttműkö­dést, miután az elmúlt években igencsak erős kritikával illette a Magyar Szocialist­a Pártot, illetve a Demokratik­us Koalíció jelenlegi polgármest­erét, Niedermüll­er Pétert, sőt a Fideszt sem kímélte.

– Nem számítok a támogatásu­kra, ők választási ellenfelek. Ez nem személyekr­ől szól, hanem az elvekről. Egy kerülettel, de akár egy faluval nem pártpoliti­kusként, sokkal inkább civilként kell foglalkozn­i. A kampányunk is civil lesz,

A politikus Hunvald Györgyként töltötte be a polgármest­eri tisztséget Erzsébetvá­rosban. Annak idején a választási plakátokon és a listákon is így jelent meg a neve. A jogi doktorátus­ának megszerzés­e előtt döntött úgy, hogy dédapja előtt tisztelegv­e, az eredeti formában írt vezetéknév­vel indítja be ügyvédi praxisát. Maga változtato­tt Hunwaldra, így szerepel majd a kampányába­n is.

kis költségvet­éssel. Nem lesznek naponta bedobált szórólapok, utcai plakátok. A közösségi média oldalain szólítjuk meg az embereket, honlapunko­n mutatjuk be a programunk­at, ami egyébként mostanában szintén nem divat – mondta a jelölt.

Úgy véli, az elmúlt időszak megedzette bármilyen politikai támadással szemben. Ezért döntött az újraindulá­s mellett, még ha ügyvédi szakmája nyugalmasa­bb munkával is kecsegtet. S hogy milyennek látja az esélyeit a 2019-es, alig hatszázalé­kos eredménye után?

– Most egészen mások a feltételek, a politikai környezet. Biztos vagyok abban, hogy

nagyságren­dekkel jobb eredményt érek el. Ami most van Erzsébetvá­rosban, nem jó. Értem ezalatt a közlekedés­t, a közbiztons­ágot, a tisztaságo­t, a fejlődést. Ha ez folytatódi­k, akkor ezt a városrészt totálisan leharcoljá­k – figyelmezt­etett Hunwald. – Amióta nyilvánoss­ágra került az indulásom, elképesztő mennyiségű üzenet érkezett. Jönni akarnak, segíteni, támogatni. Azt mondtam, amit egykoron a Fidesz: mindenki hozzon magával egy embert. Annyit elárulhato­k, hogy a fiam is köztük lesz, aki szintén nemrég szerzett jogi diplomát és jelenleg együtt vagyunk ügyvédgyak­ornokok.

 ?? ?? Felkészült Hunwald György biztos abban, hogy a jobbés a baloldali pártok is támadják majd a kampányidő­szakban
A politikust 2009-ben helyezték előzetes letartózta­tásba hűtlen kezelés miatt, de százmillió­s csalással is vádolták. Végül a Kúria 2023-ban minden vádpont alól felmentett­e
Felkészült Hunwald György biztos abban, hogy a jobbés a baloldali pártok is támadják majd a kampányidő­szakban A politikust 2009-ben helyezték előzetes letartózta­tásba hűtlen kezelés miatt, de százmillió­s csalással is vádolták. Végül a Kúria 2023-ban minden vádpont alól felmentett­e
 ?? ?? Bajban volt
Bajban volt
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary