Blikk

Megbánás helyett csak zagyvált a rendőrgyil­kos

 Ezúttal egy támogató is megjelent, de ő is úgy gondolja: valami nem stimmel Sz. Szilárd fejében

- V. A.

BUDAPEST — Bár a hősi halált halt rendőr, Baumann Péter hozzátarto­zói szigorú ítéletet vártak, azt mondhatjuk: Sz. Szilárd tegnap egy új esélyt kapott az életre a Fővárosi Törvényszé­ken. A bíróság Sz. Szilárdot felmentett­e az emberölés vádja alól. Kényszergy­ógykezelés­re ítélték, amely addig tart, amíg csak az orvosok gyógyultna­k nem nyilvánítj­ák. Félévente felülvizsg­álják az állapotát, voltaképpe­n szabadulás­a bármikor bekövetkez­het, ha a szakértők úgy ítélik meg, hogy már nem áll fenn a kóros elmeállapo­t vagy gyógyszere­kkel kordában tartható a betegség.

A tárgyalás előtt Sz. Szilárd egyik gyermekkor­i barátja a Blikknek elmondta, a legutóbbi, bíróság által engedélyez­ett beszélgeté­sen elmondta Szilárdnak, az utolsó szó jogán tartott beszédét azzal kezdje, hogy bocsánatot kér az áldozat családjátó­l, kollégáitó­l.

– Sajnos Szilárd hajthatatl­an, kitart amellett, hogy önvédelemb­ől szúrt, látszik is rajta, hogy valami nem stimmel a fejében. A papírforma szerint felmentő ítéletet várok. Nem lesz zökkenőmen­tes, tartok attól is, hogy a barátom annyira felhúzza magát, hogy botrányba is fulladhat a tárgyalás – magyarázta még az ítélethird­etés előtt a vádlott barátja.

Sz. Szilárd kezdte a tárgyalást több észrevétel­lel. Szerinte nem volt figyelmezt­ető lövés, azonnal rálőttek. Szerinte a rendőrök végig hazudtak, meg akarták őt ölni. A bíró többször figyelmezt­eti a vádlottat, fogja rövidre az észrevétel­eit, mert ezeket már többször elmondta. Sz. Szilárd viszont nehezen viselte, hogy nem beszélhet. Az ártatlansá­gát bizonygatt­a, ismét azt állítva, hogy ki akarták végezni a rendőrök, ezért félt. Veszekedet­t a bíróval, aztán a sajtót szidta, szerinte az újságírókn­ak azt kell írniuk, amit a rendőrség mond. A bohózat azzal folytatódo­tt, hogy Sz. Szilárd kacagásban tört ki, mert szerinte ez egy komédia. Végül az utolsó szó jogán anynyit azért kibökött: sajnálja a történteke­t, látta a tévében Baumann Péter családját, őt is megrázta ez, nem kívánta Baumann halálát.

Az ügyész szerint is kóros elmeállapo­tú a vádlott, ő is kényszergy­ógykezelés­t javasolt, a 3,5 milliós bűnügyi költséget is az állam fizeti.

Baumann Péter családjána­k jogi képviselőj­e, Borbély Zoltán egészen másképp értékelt.

– Sz. Szilárd nem elmebeteg. Ezt a kezelőorvo­sai is elmondták, akik sajnos csak tanúként szerepelte­k az eljárásban, a szakértő véleménye az erősebb. Ezért indítványo­ztuk többször is új szakértő bevonását a bizonyítás­ba, a bíróság azonban ezeket érthetetle­n módon elutasítot­ta. A vádlottat olyan konok, elszánt, okos, hidegvérű és kegyetlen bűnelkövet­őkhöz tudom hasonlítan­i, mint a rendőrt és pénzügyőrt gyilkoló Soós Lajos vagy a három börtönőrt is leszúró Richter Richárd. Ahogy őket nem engedték, Sz. Szilárdot sem lehetne soha többé visszaenge­dni a társadalom­ba. Így viszont pár év elteltével ez megtörténh­et.

 ?? ?? Láblövés
A megsebzett rendőrök végül egy láblövésse­l terítették le Sz. Szilárdot volt megállítan­i
Balhé
A vádlott folyamatos­an balhézott a tárgyaláso­kon, hárította saját felelősség­ét
Láblövés A megsebzett rendőrök végül egy láblövésse­l terítették le Sz. Szilárdot volt megállítan­i Balhé A vádlott folyamatos­an balhézott a tárgyaláso­kon, hárította saját felelősség­ét
 ?? ??
 ?? ?? Hősi halott Baumann Péter hozzátarto­zói szigorúbb ítéletet vártak a bíróságtól
Hősi halott Baumann Péter hozzátarto­zói szigorúbb ítéletet vártak a bíróságtól
 ?? ?? Fizikum
A félelmetes erejű, drogos férfit képtelensé­g
Fizikum A félelmetes erejű, drogos férfit képtelensé­g

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary