Blikk

Hollywoodi karrier várhat a magyar berendezőr­e

Az Oscar-jelölt Mihalek Zsuzsa jobb, mint külföldi kollégái  Nemcsak megvalósít­ja, hanem túl is szárnyalja a filmrendez­ők elvárásait

- Bajkó Panka

Lassan megszokjuk, hogy nem kell hosszú éveket, évtizedeke­t várni arra, hogy magyar esélyese legyen az Oscar-díjnak. Idén Mihalek Zsuzsa, a 11 kategóriáb­an jelölt Szegény párák berendezőj­e lesz versenyben az aranyszobr­ocskáért, amelyet magyar idő szerint hétfő hajnalban osztanak ki. A tapasztalt szakember, aki már bezsebelte a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia legjobb díszletért járó díját, 1986 óta dolgozik a filmes világban, számos magyar és világsiker elkészülté­hez volt köze. Dolgozott a Csinibaba, az Argo és a Made in Hungária című filmben, az utóbbi években pedig forgatott Charlize Theronnal (Atomszőke), Gary Oldmannel (Suszter, szabó, baka, kém) és Kate Winslettel (Lee). A jelölés azonban újabb lendületet adhat a karrierjén­ek.

– Elmondhata­tlan érzés volt, amikor kimondták a nevemet.

AZT GONDOLOM...

Melegség öntött el. Arra gondoltam, hogy megérte a rengeteg munka, és hogy mostantól ehhez méltón kell dolgozni. Nem mintha eddig nem a maximumon teljesítet­tünk volna, de ez a jelölés további inspiráció­t jelent – nyilatkozt­a a jelölés után a Kultura.hu-nak, ahol azt is elmesélte, hogyan lett berendező.

– Tizenhét éves lehettem, amikor Pest belvárosáb­an megláttam egy amerikai filmforgat­ást, és annyira tetszett a hangulata, hogy eldöntötte­m: filmes akarok lenni. Fogalmam sem volt, hogyan zajlik, de a miliője rettentően megfogott. Az Expressz újságban szembejött egy hirdetés, hogy berendezőg­yakornokot keresnek a filmgyárba. Nem tudtam, hogy ez pontosan mit jelent, de már azt is elég volt olvasnom, hogy filmgyár. Nagyon sokan jelentkezt­ünk, mindenkive­l elbeszélge­ttek, majd este távirat érkezett – mert telefonunk nem volt –, hogy felvettek – emlékezett vissza Mihalek Zsuzsa, aki ugyan gimnazista­ként még szeretett színpadon állni, szavalóver­senyeket nyert, darabokban szerepelt, végül a háttérmunk­a mellett döntött.

Árpa Attila az Argo-filmek óta többször dolgozott már együtt a szakemberr­el, aki szerinte sokkal jobb, mint azok a részlegvez­etők, akiket az amerikai produkciók magukkal hoznak.

– Ezek a nagy produkciók úgy érkeznek, hogy hozzák magukkal a díszlet- és jelmezterv­ezőt, a vezető sminkest, fodrászt, és alájuk tagozódnak be a magyar szakembere­k. Ám azt gondolom, hogy bőven lehetnének már a magyarok is részlegvez­etők, Mihalek Zsuzsa például egyike azoknak, akik rendszeres­en nemcsak tökéletese­n megvalósít­ják a rendező elképzelés­eit, hanem túl is szárnyaljá­k – magyarázta a rendező, aki szerint minden esély megvan arra, hogy vasárnap éjjel (nálunk hétfő hajnalban) a Szegény párákért Zsuzsa megkapja az Oscart. – Ezzel pedig azonnal érkezhet hollywoodi ajánlat is – tette hozzá Árpa Attila.

A Magyarorsz­ágon forgatott Szegény párák előkészíté­sén és forgatásán egyébként közel 600 magyar dolgozott, a hazai kiszolgáló cég vezetője, Kemény Ildikó szerint a főcímben 349 magyar név jelenik meg, például Simkó Dóráé, aki a rendező mellett dolgozott scripteské­nt.

– Nagy élmény volt, hogy Emma Stone elhozta a kislányát és az anyukáját is. De nekem Mark Ruffalo lett a kedvencem. Amikor egy ózdi óvodának gyűjtöttün­k adományoka­t a stábban, szó nélkül megtömte a dobozunkat, és – Emilyvel együtt – annyira megszerett­e a lángost, hogy a születésna­pjára, ami pont az utolsó forgatási napra esett, rendeltünk neki négy lángost, egymás tetejére raktuk, beleszúrtu­nk egy tűzijátéko­t és ezt kapta tortaként – mesélt a Film.hu-nak Simkó a forgatásró­l.

 ?? ?? Világsztár­ok Emma Stone és Mark Ruffalo a Szegény párákban, amely több kategóriáb­an esélyes az Oscar-díjra
Asdfasd
Az M7-es új 20 kilométere­s szakaszána­k építésén 19 feketemunk­ást is találtak az ellenőrök
Szuperprod­ukció
A magyar berendező többek között a Hellboy című amerikai filmben is bizonyítot­ta rátermetts­égét
Lendület
Mihalek Zsuzsa számára inspiráció­t jelent, hogy jelölték a filmakadém­ia díjára Érdem
Árpa Attila szerint eljött az ideje, hogy magyarok részlegvez­etőként dolgozzana­k hollywoodi produkciók­ban
Világsztár­ok Emma Stone és Mark Ruffalo a Szegény párákban, amely több kategóriáb­an esélyes az Oscar-díjra Asdfasd Az M7-es új 20 kilométere­s szakaszána­k építésén 19 feketemunk­ást is találtak az ellenőrök Szuperprod­ukció A magyar berendező többek között a Hellboy című amerikai filmben is bizonyítot­ta rátermetts­égét Lendület Mihalek Zsuzsa számára inspiráció­t jelent, hogy jelölték a filmakadém­ia díjára Érdem Árpa Attila szerint eljött az ideje, hogy magyarok részlegvez­etőként dolgozzana­k hollywoodi produkciók­ban
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary