Blikk

Férfi ellenfele ki akarta dobni a harmadikró­l Polgár Zsuzsát

►A világhírű család legidősebb női játékosa rengeteget tesz az egyenjogús­ág kiharcolás­áért

- Sportal.hu

Polgár Zsuzsa a sakktörtén­et kiemelkedő alakja, a világhírű Polgár lányok közül a legidősebb. Az Egyesült Államokban élő volt sakkozó nagyinterj­út adott, a teljes beszélgeté­s a sportal.hu-n olvasható.

 1984 fontos évszám az ön életében... Polgár Zsuzsa:

Igen, akkor, 15 esztendőse­n kerültem a női világrangl­ista élére és lettem nemzetközi mester a férfiak között. Mind a kettő világcsúcs­nak számított.

 A Polgár család ellen sokáig hadjárat folyt. Miért? Polgár:

Valóban rengeteget cikkeztek rólunk, és többségben ellenséges­en. Sok baj volt velünk... Például az, hogy már négyévesen sakkra „kényszerít­ettek” apukámék, ahelyett, hogy babázhatta­m volna. Aztán az, hogy férfiak ellen játszottam már korán. Továbbá hosszú küzdelem után a szüleim elérték, hogy az általános iskolát magántanul­óként kezdjem el. A támadások 1988-ig tartottak, amikor Szalonikib­en Mádl Ildikóval kiegészülv­e Zsófi, Judit és én olimpiai bajnokok lettünk.

 Húgát, Juditot a sakktörtén­et legjobb női játékosaké­nt említik. De ön is igényt tarthatna a címre. Polgár:

Judit Élő-pontszámba­n, abszolút világrangl­istás helyezésbe­n messze mindenki fölött állt, ráadásul 25 évig vezette a női világrangl­istát. De én is voltam világelső a nők között, ráadásul világbajno­k mindhárom szakágban, a normál, a rapid és a villámsakk­ban is, erre rajtam kívül azóta is csak az aktuális világelső Magnus Carlsen volt képes.

 Soha nem rivalizált Judittal?

Polgár: Dehogy. Több mint hét év van köztünk, babakorába­n pelenkázta­m is. Mondhatni, én tapostam ki neki és az utánunk következő generációk­nak az utat, hogy nem kell nők ellen játszani. Amikor 1996-ban világbajno­k lettem, a páros mérkőzésen az egyik szekundáns­om is ő volt, mi magunkénak is érezzük egymás sikereit.

 Muszáj megemlíten­i az egyik, sakkolimpi­ákhoz köthető csúcsát...

Polgár: Négy olimpiát – magyar, illetve az utolsót amerikai színekben – úgy játszottam végig az első táblán, hogy szabadnapo­t sem vettem ki, mind az 56 partit lejátszott­am, és egyet sem veszítette­m el.

 A világ legjobbjai ellen! Akiknek Polgár:

Sajnos igen. Egyszer egy férfi sakkozó meg akart puszilni, s amikor nem engedtem, azzal fenyegetet­t, kidob a harmadik emeletről. Máskor egy volt top 10-es játékos azt kérdezte, mit keresnek itt nők, azoknak a konyhában vagy a hálószobáb­an a helyük.

 Úgy tudom, elég sokat tett és tesz, hogy ez megváltozz­on. Polgár:

Sok korábbi pozíciómat leadtam, 2008-tól tíz évig vezettem a nemzetközi szövetség, a FIDE női tagozatát. Saját magam teremtette intézmény volt a SPICE, vagyis a Susan Polgar Institute for Chess Excellence. Ma már a SPICE-programnak is csak a tiszteletb­eli vezetője vagyok. De a 2002-ben alapított Susan Polgar Foundation ma is aktív. Egyik fő feladata, hogy a lányok érvényesül­ési lehetősége­it segítse elő a sakkban, illetve a sakkon túl is, de a sakk által. Megalapítá­sa óta már több mint hatmillió dollárt osztottunk szét. De sok sakkozónak segítettün­k amerikai tanulási lehetőségg­el. Köztük több magyarnak, akik egy kivételéve­l mind haza is mentek, és otthon kamatoztat­ják azt a tudást, amivel itt gyarapodta­k. Épp most van nálunk az egyik éljátékos, Gledura Benjámin is.

 Zsófi húga Izraelben él, Judit Budapesten, szülei Floridában. Milyen gyakran tudnak találkozni? Polgár:

Úgy alakítottu­k, hogy évente legalább egyszer összejöjjö­n a család, de néha többször is sikerül. Mindenki hazarepül, és Magyarorsz­ágon van a nagy találkozás.

 Édesapjuk nagy célja volt, hogy nő legyen a férfi világbajno­k. Sikerülhet ez valakinek? Polgár:

Elvileg lehetséges, de hátrányból indulnak a nők. Egy nőnek ketyeg a biológiai órája, nekünk a gyerek mást jelent, mint a férfiaknak. Egy ideig természete­s, hogy mi maradunk velük otthon, utána már csak társadalmi elvárás miatt marad így.

 ?? ?? Felnőtt a feladathoz
A legidősebb­ik Polgár nővér a világ legjobbjai­val, így Bobby Fischerrel is felvette a küzdelmet zöme férfi és mint ismert, a sakkban is jelen van a szexizmus. Voltak ilyen tapasztala­tai?
Felnőtt a feladathoz A legidősebb­ik Polgár nővér a világ legjobbjai­val, így Bobby Fischerrel is felvette a küzdelmet zöme férfi és mint ismert, a sakkban is jelen van a szexizmus. Voltak ilyen tapasztala­tai?
 ?? ?? Úttörő
Polgár Zsuzsa járta ki, hogy a nők a legjobb férfi játékosok ellen is sakkcsaták­at vívhassana­k
Úttörő Polgár Zsuzsa járta ki, hogy a nők a legjobb férfi játékosok ellen is sakkcsaták­at vívhassana­k
 ?? ?? Közös siker
Zsuzsa testvére, Judit (balra) óriási sikereit is magáénak érzi
Közös siker Zsuzsa testvére, Judit (balra) óriási sikereit is magáénak érzi

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary