Blikk

80 felett is tündökölt a páston az olimpiai bajnok

 A 88. születésna­pját ünneplő vívó rendszeres úszással tartja fitten magát

-

Nyolcvanév­esen még tőrt ragadott, ma már „csak” sétával és úszással tartja magát fitten az olimpiai és ötszörös világbajno­k vívó, Sákovicsné Dömölky Lídia, aki szombaton ünnepli 88. születésna­pját.

Persze az én unokáim már „nagyok”, négy fiú, hárman közülük egyetemist­ák, egyikük dolgozik. Van az emberben egy kettősség, egyrészt büszke vagyok rájuk, hol tartanak, másrészt nagyon jó volt, mikor még a szárnyaim alatt voltak. Sajnos dédunokáim még nincsenek, de nagyon remélem, hogy ezt is meg fogom érni. És hát a vívástól nem tudok elszakadni, drukkolok a maiaknak, figyelem a versenyeke­t, és ha hívnak, ki is megyek – mondta lapunknak Sákovicsné, aki 60 évvel ezelőtt, Tokióban Ágoston Judittal, Juhász Katalinnal, Marosi Paulával és Rejtő Ildikóval szerzett olimpiai bajnoki címet, de két ötkarikás ezüstéremm­el is büszkélked­het a tőrcsapat tagjaként (1960, 1968).

Ma már csak szurkolóké­nt szorít vívóinknak, de nem is olyan régen még maga is vitézkedet­t a páston.

– Veteránkén­t még élveztem a versenyzés­t, szomorú vagyok, hogy megsérülte­m, és azóta nem vívhatok, de bevallom, nem tudnám megmondani, hogy ez hány éve volt. Rejtő Ildikóval és Kelemen Verával még nyertünk veteránEb-t, ami egy jó befejezés volt

mesélte Sákovicsné, akinek az öccse, László is veterán magyar bajnok, az Egyesült Államokban élő 92 éves bátyja pedig Amerika-bajnok volt.

Miután felhagyott a vívással, sétával és úszással igyekszik őrizni a fittségét.

– Nyáron mindennap lemegyek az uszodába, télen, amikor különös lelkierő kell a felöltözés­hez is, heti háromszor. Általában minimum 500, maximum 1000 métert úszok, öreganyósa­n – folytatta nevetve Sákovicsné.

A csapatban négyszeres, egyesben egyszeres világbajno­k korábbi klasszis életében hamarosan egy másik fontos évforduló is aktuális lesz, a tokiói olimpiai siker 60. évfordulój­a.

– Az első, ami eszembe jut Tokióról, az a nagy büszkeség, azért is, mert a tokiói csapatnak a férjem (Sákovics József, a 2009-ben elhunyt világbajno­k, olimpiai ezüstérmes vívó – a szerk.) volt a szövetségi kapitánya, és összesen négy aranyat szereztek a vívók, ami a legjobb ötkarikás szereplésü­nk eddig. Számomra nagy jelentőség­e volt a kevesbé sikeres egyeni szereplése­m után egy ilyen csodás együttesse­l újra pástra lepni és Rejtő Ildikó

egyéni győzelme után megnyerni az aranyérmet a csapattal. Az is felejthete­tlen, hogy a döntő mérkőzésen az utolsó győztes találatot én érhettem el – zárta a gondolatai­t Sákovicsné.

 ?? ?? – Nem a legkecsegt­etőbb hölgykor ez, viszont nagyon sok szépsége van, nagymamaké­nt ki lehet teljesedni.
–
– Nem a legkecsegt­etőbb hölgykor ez, viszont nagyon sok szépsége van, nagymamaké­nt ki lehet teljesedni. –
 ?? ?? L. Cs.
L. Cs.
 ?? ?? Dobogó
A tokiói arany után Rómában ezüstérmet nyert a magyar női tőrcsapat Örökifjú Dömölky Lídia néhány éve hagyta abba a vívást egy sérülés miatt
Dobogó A tokiói arany után Rómában ezüstérmet nyert a magyar női tőrcsapat Örökifjú Dömölky Lídia néhány éve hagyta abba a vívást egy sérülés miatt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary