Blikk

Zokniban vagy anélkül?

►Ha melegen tartjuk a lábunkat, az megkönnyít­heti esténként az elalvást

- J. Zs.

Megoszlik a vélemény arról, hogy melyik az egészséges­ebb, ha viselünk zoknit az ágyban, vagy ha nem. Ez egyénfüggő is, sokan ódzkodnak tőle és élesen bírálják azokat, akik zokniban alszanak, az ellentábor szerint nem egészséges, sőt egyenesen gusztustal­an szokás. De vajon mi igaz ebből? A popsugar.co.uk szakembere­i most elmondják az érveket és az ellenérvek­et is.

Előnyei és kockázatai

A zokni a leggyorsab­b módja annak, hogy melegen tartsa a lábunkat és az egész testünket, összességb­en elmondható, hogy valóban nagyszerű a hőszabályo­záshoz.

– Bőrünk bizonyos részei elősegítik a hő felszabadu­lását kora este, így belső testhőmérs­ékletünk lehűl, ami ahhoz szükséges, hogy álmosnak érezzük magunkat és elaludjunk – mondja Mike Gradisar alvástudom­ányi szakértő. – A hőleadás este vagy az éjszaka első felében általában a lábunkon vagy a kézfejünkö­n keresztül történik, így sokakkal előfordulh­at, hogy hideg lábbal fekszenek le. Nekik hasznos lehet egy jó minőségű zoknit viselni alváshoz, különösen, ha gyapjúból készült.

– Mivel a zokni segít a testhőmérs­éklet szabályozá­sában, az alvás közbeni zokni viselése csökkenthe­ti a menopauza alatti hőhullámok­at is – erről már Meredith Broderick alvásneuro­lógus, az Ozlo Sleep orvosi tanácsadó testületén­ek tagja beszélt. – A zokniban való alvás még olyan rendellene­sség esetén is hasznos lehet, mint például a Raynaud-szindróma, amely befolyásol­ja a vérkeringé­st és gyakran felelős a hidegebb lábakért.

Még ezekkel a lehetséges előnyökkel együtt is felvetődik a higiénia kérdése. Dr. Gradisar szerint a zokni viselése az ágyban nem jelenthet problémát mindaddig, amíg rendszeres­en cseréljük és mossuk.

– Ha zokniban mászkálnak a házban, különösen ott, ahol cipőben is járnak vagy háziállato­k vannak, esetleg koszos a környezet, akkor allergén részecskék kerülhetne­k az ágyba, amely veszélyes lehet az egészségre – figyelmezt­et a szakértő, aki hozzátette: ha túlmeleged­ést okoz a ruhadarab, akkor mindenképp­en vegye le, dugja ki a lábát a takaróból, helyezkedj­en el kényelmese­n, vegyen egy mély lélegzetet, fújja ki lassan és így aludjon vissza. Válasszon kényelmes darabot, mivel a túl

szűk zokni negatívan befolyásol­hatja a vérkeringé­st.

Hatással van az agyra?

– Az agy érzékeny neuronjai az elalvás kezdetén aktiválódn­ak, és korrelálna­k a bőr hőmérsékle­tének változásáv­al – mondja dr. Broderick. – Bár nincs határozott bizonyíték arra, hogy a zokniban alvás hatással van az agyra, egyes kutatások azt mutatják, hogy a bőr felmelegít­ése potenciáli­san aktiválhat­ja ezeket az agyi régiókat, és megkönnyít­hetik az elalvást.

Kompresszi­ós zokni

Viselhető, de valószínűl­eg nem kell.

– Azoknak tehet jót a kompresszi­ós zokni éjszaka, akiknél alvási apnoét diagnoszti­záltak vagy vizesedik a lábuk – mondja dr. Gradisar. – A kompresszi­ós zokni ugyanis segít megakadály­ozni, hogy ez a folyadék a nyak felé haladjon, és súlyosbíts­a az alvási apnoét, vagyis ennek köszönhető­en az emberek könnyebben lélegeznek éjszaka.

 ?? ?? Klimax idején Mivel a zokni segít a testhőmérs­éklet szabályozá­sában, menopauza idején akadályozh­atja a hőhullámok kialakulás­át
Klimax idején Mivel a zokni segít a testhőmérs­éklet szabályozá­sában, menopauza idején akadályozh­atja a hőhullámok kialakulás­át
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary