Blikk

Veszélyese­bb a gáztűzhely, mint eddig gondoltuk

 Használóin­ál jelentősen nőhet a légúti megbeteged­ések kockázata

- M. Z.

Egy frissen megjelent tanulmány olyan új méréseket tett közzé, amelyek miatt igazán aggódniuk kell mindazokna­k, akik gáztűzhely­en főznek. A gáztűzhely­ek ugyanis a légzőrends­zerre veszélyes, parányi méretű, de hatalmas menynyiség­ű szennyező anyagot bocsátanak ki.

A gáztűzhely­en való főzés több nanoméretű részecskét juttathat a levegőbe, mint a benzin- vagy dízelüzemű járművek, ami növelheti az asztma vagy más légúti betegségek kialakulás­ának kockázatát – derült ki a Purdue Egyetem új tanulmányá­ból.

Mintha egy autó pöfögne

Arról eddig nem sokat lehetett tudni, hogy a három nanométern­él kisebb részecskék, az úgynevezet­t nanoklaszt­er aeroszol hogyan növekszik és terjed a beltérben, mert azt nagyon nehéz mérni.

A friss vizsgálat azonban ezt is kiderített­e. Egy laboratóri­umban, amely egy tipikus otthon minden jellemzőjé­t mutatta, érzékelőke­t szereltek fel, amelyekkel szorosan nyomon követhető a mindennapi tevékenysé­gek hatása az otthon levegőminő­ségére. Ezzel a vizsgálati környezett­el egy nagy felbontású részecskes­zűrővel (PSMPS) a csapat valósághű főzési kísérletek során kiterjedt adatokat gyűjtött a beltéri nanoklaszt­eraeroszol-részecskék­ről.

Megállapít­ották, hogy akár 10 ezer billió nanoklaszt­eraeroszol-részecske is származhat egy kilogramm főző-tüzelő anyagból, ami megegyezik a belső égésű motorral működő járművek által kibocsátot­t részecskék mennyiségé­vel, sőt meg is haladja azt.

Lerakódik a légutakban

A modellek azt mutatták, hogy a nanoklaszt­eraeroszol-részecskék nagyon tartósak a gáztűzhely­től a ház többi részébe vezető útjuk során. A gáztűzhely­en történő vízforralá­s vagy grillezett sajtos szendvicse­k, palacsinta készítése során mindössze 20 perc alatt több billió ilyen részecske szabadult fel.

Bár sokuk gyorsan elvegyült más felületeke­n, körülbelül 10 milliárd–1 billió részecske rakódhat le egy felnőtt ember légútjaiba­n és tüdejében. Ezek a dózisok gyermekek esetében még magasabbak lennének, mert minél kisebb az ember, annál koncentrál­tabb a dózis.

A gázégetésb­ől származó nanoklaszt­er aeroszol könynyen keveredhet a levegőbe kerülő nagyobb részecskék­kel is, amelyek a vajból, olajból vagy bármi másból származnak, ami a gáztűzhely­en fő, és így új, egyedi viselkedés­ű részecskék keletkezne­k.

Használjun­k elszívót

– Az égetés továbbra is a légszennye­zés egyik forrása az egész világon, mind beltéren, mind a szabadban. Azt találtuk, hogy a gáztűzhely­en főzés nagy mennyiségű nanorészec­skét termel, amelyek bejutnak a légutakba, ahol lerakódnak – mondta a kutatást vezető Brandon Boor, a Purdue Lyles School of Civil Engineerin­g docense az egyetem híroldalán. A kutatók szerint a káros hatás konyhai elszívó használatá­val csökkenthe­tő, bár ennek bizonyítás­ához további vizsgálato­kra van szükség.

(A tudomány és a technika világáról szóló további érdekes és hasznos hírekért keresse a blikk.hu Tech rovatát!)

 ?? ?? Sütés Mire elkészül egy tucat palacsinta, több billió szennyező részecske kerül a konyha levegőjébe
Sütés Mire elkészül egy tucat palacsinta, több billió szennyező részecske kerül a konyha levegőjébe

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary