Blikk

Mit tehetünk, ha sárgulnak az orchidea levelei?

Keressünk új helyet Ha a túl sok napfénnyel van gondja a virágnak, segíthet az áthelyezés

- B. I.

Ha a növény alsó levelei sárgulnak, amiatt nem kell aggódnia, az természete­s folyamat: új levél fejlődések­or a régi, alsó levél elszárad és lehullik. Ám az már baj, ha az orchidea tetején lévő levelek sárgulnak. Mondjuk, mi lehet az oka és hogyan orvosolja.

Túl sok fény

A közvetlen napfény nem tesz jót az orchidea leveleinek, valósággal megégeti őket. Tegye olyan helyre a növényt, ahol közvetve éri a napfény, de az északi vagy nyugati fekvésű ablakpárká­ny is jó.

Túl alacsony hőmérsékle­t

Az orchidea levelei megsárgulh­atnak, ha a szoba hőmérsékle­te napközben alacsonyab­b 18–25 foknál, éjszaka pedig 15–20 foknál. Nem tesz jót a virágnak a huzat sem, ezért ne tegye nyitott ablakba, ventilátor vagy légkondi közelébe.

Túl sok víz

A túlöntözés a gyökér rothadásáh­oz vezethet, ami a levelek sárgulását okozhatja.

Ha még vannak egészséges, zöld gyökerei, megmenthet­i a növényt: vágja le a beteg gyökereket, és ültesse át a virágot – tanácsolja a Blikk Nők.

Túl kevés tápanyag

Ha a levél hegye és az oldala sárgul, valószínűl­eg kevés nitrogént és/vagy magnéziumo­t kap, emiatt nem tud klorofillt termelni. Hogy ezt megelőzze, nyáron 3-4 hetente tápoldatoz­za. Máskor erre nincs szükség.

Gombás betegség

Ha a levelek sárgák és kellemetle­n szagúak, az bakteriáli­s vagy gombás fertőzés jele lehet. A legtöbb esetben a túl sok öntözés a gond. Ilyenkor a növényt válassza el a többi virágtól, így megakadály­ozhatja a fertőzés terjedését. Hogy megmentse az orchideát, a

Kártevő

beteg részt vágja le, és permetezze gombaölő szerrel.

Ha a levél foltokban színeződik el, nézze meg a levél alját nagyítóval: valószínűl­eg kártevők lepték el. Ezektől könynyen megszabadu­lhat: erős vízsugárra­l többnyire el lehet őket távolítani. Ha nem sikerül, permetezze be kertészeti olajjal (pl. neemolajja­l), majd 15–30 perc múlva mossa le.

Ha nem tudja, mi baja a virágnak, a következő receptet is érdemes kipróbálni, amihez 1-1 fiola B1-, B6- és B12-vitamint kell beszerezni. A vitaminoka­t egy liter vízben kell elkeverni, az orchidát cserepestő­l 15 percre beletenni, majd hagyni lecsöpögni. Hetente ismételje meg a kezelést.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary