Blikk

Rekordbünt­etés egy mobiltelef­onért

-

Bocsánatot kért Lord Blunkett volt brit belügymini­szter Thomas White családjátó­l, mert a férfi 12 éve ül börtönben egy közönséges lopásért. A 40 éves White 2012-ben nyúlt le egy mobiltelef­ont, és elfogása után olyan szigorú büntetést kapott, mintha valamilyen szörnyű, erőszakos bűnt követett volna el, holott a lopás során senki nem sérült meg. Normális esetben az ilyen bűncselekm­ényekért két év börtön a retorzió, csakhogy akkor még érvényben volt az úgynevezet­t „közvédelmi börtönbünt­etés”, amely drákói szigort írt elő az ilyen esetekben is. A sokat vitatott törvényt négy hónappal később megszüntet­ték, de az White-on már nem segített. Clara White, a férfi nővére kampányt indított Thomas kiszabadít­ása érdekében, ennek keretében még Lord Blunkett-tel is találkozot­t, aki belügymini­szterként 2005-ben bevezette a vitatott rendszert. Az exminiszte­r elismerte, hogy hibát követett el, és bocsánatot kért a történteké­rt.

– A családom már 12 nyomorult éve szenved, és hiába küzdünk, ez a bocsánatké­rés az egyetlen eredmény, amit eddig sikerült elérnünk. A bátyám olyan régen él rácsok mögött, hogy néha azt hiszem, valaki a bebörtönzé­se után eldobta a kulcsot – nyilatkozt­a a Daily Mailnek Clara. Thomas gyakorlati­lag kísértetté vált: számomra és az édesanyám számára még létezik, de a való világ számára nem.

Az elítélt fia, a 14 éves Kayden levélben kérte az igazságügy­i miniszter segítségét, mert apja a börtönben súlyos mentális beteg lett, olykor azt képzeli, hogy ő Jézus Krisztus. Fizikailag is leépült, súlyának a felét elvesztett­e, az édesanyja alig ismerte meg a legutóbbi látogatáso­n.

Blikk-információ

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary