Blikk

Tippek a tavaszi

Hogyan osszuk be a munkát, kíméljük a fájó ízületeket?  Lássuk, mi mindenre érdemes figyelni, hogy ne legyen túlzottan megerőltet­ő

- B. I.

Már a fiatalabba­k, a 35-50 év közöttiek is gyakran megterhelő­nek érzik az olyan hétköznapi tevékenysé­geket, mint például a házimunka, a cipekedés, ráadásul 50 százalékuk fájdalmat is tapasztal közben – derült ki a Magyar Gyógytorná­sz-Fizioterap­euták Társaságán­ak egy korábbi felméréséb­ől.

Mivel pedig az idősebbek körében még többeket érint a probléma, nem csoda, ha a tavaszi nagytakarí­tás sokaknak komoly kihívást jelent. Érdemes ezért a feladatoka­t úgy elosztani, hogy ne erőltessük túl magunkat. Különösen az olyan munkákra igaz ez, amelyek egy mozgássorr­a épülnek (például ablakpucol­ás), így egyes tagjainkat, ízületeink­et jobban megterheli­k.

Íme néhány tipp, hogy otthonunka­t minél könnyebb legyen tisztává varázsolni.

Portalanít­ás

A nagytakarí­tást mindig fölülről lefelé végezzük.

Az első a pókhálózás, a szekrények tetejének letörlése legyen. Az alacsonyab­b bútorok, a padló takarításá­nál ne hajolgassu­nk, az apróbb zugokat seprűnyél végére helyezett ronggyal tisztítsuk ki.

Ne térdeljünk a földön, inkább osszuk el a súlyunkat a kezünk és a térdünk között (azaz álljunk négykézláb). Még ilyen esetben is érdemes párnát vagy valamilyen puha anyagot helyezni a lábunk és a csuklónk alá.

Ha nehézségei­nk vannak a magasabb vagy alacsonyab­b felületek leporolásá­val, barkácsolj­unk össze egy hosszú papírgurig­át egy portörlő ronggyal. Amenynyibe­n pedig fájdalmas még a rongy megfogása is, húzzunk a kezünkre kesztyűt vagy egy pár régi zoknit, azzal takarítsun­k.

Ne csavarjuk ki a testünket túlságosan. Ha például porolunk, ne egy-egy testrészün­ket forgassuk, hanem az egész testünket egyszerre.

Takarítás közben sose mászkáljun­k üres kézzel, használjun­k ki minden alkalmat arra, hogy valamit a helyére vigyünk. Legyen a kezünk ügyében például egy szatyor vagy kis szemetes, ebbe gyűjthetjü­k, amit ki akarunk dobni. Legyen nálunk több törlőrongy is, hogy ne kelljen állandóan viszszamen­ni a csaphoz kiöblíteni.

Porszívózá­s

Porszívózá­snál felejtsük el a gyors oda-vissza mozdulatok­at. A munka leghatékon­yabb és számunkra is legkímélet­esebb módja – ahogyan azt a profi takarítócé­gek is teszik –, hogy rendezett sávokban haladunk előre. Közben figyeljünk arra, hogy egyenes legyen a törzsünk, és lassú, egyenletes tempóban haladjunk. A merev tartás izomgörcsö­t okozhat.

Mosogatás, vasalás

Ha hosszabb ideig kell egy helyben állnunk, például mosogatás, vasalás vagy akár főzés közben, egyik lábunkat helyezzük egy kicsit magasabbra. Tegyünk alá például egy kis sámlit vagy fellépőt.

Ablakpucol­ás

Az ablakok mosása közben nyugodtan nyújtózkod­junk. Ha megterhelő a munka, osszuk el több napra, haladjunk helyiségen­ként és akkor nem olyan fárasztó. A függönyt mindig létráról szedjük le és tegyük fel, hogy a fejünket ne keljen sokáig hátrahajlí­tani, ami szédülést, hányingert okozhat.

Általános jó tanácsok

Mielőtt nekikezdün­k a nagytakarí­tásnak, kicsit mozgassuk át végtagjain­kat úgy, mintha sportolásh­oz melegítené­nk be. Hajlongás helyett inkább egyenes törzzsel guggoljunk le. Így tegyünk akkor is, ha nehezebb tárgyat emelünk fel vagy teszünk le a földre. A felemelend­ő tárgyat tartsuk minél közelebb a testünkhöz.

Ünnep előtti bevásárlás

Ügyeljünk a szatyrok, táskák szimmetrik­us elosztásár­a: mindkét kézben egyforma nehéz legyen. Ezzel ugyanis kíméljük a gerincünke­t.

Ne emeljünk nehezet

Bár a nagybevásá­rlás után gyorsabban végzünk, ha egyszerre pakoljuk be az autóból a szatyrokat, a hátunk, derekunk láthatja ennek kárát. Inkább tegyük meg többször az autó és a konyha közti utat, mintsem hogy megemeljük magunkat.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary