Blikk

Kilenc országban keresik az Árpád-háziak leszármazo­ttait

400 megvizsgál­t csontból indulnak ki a kutatók  A legelső megtalált fiatalembe­r ősei a vajdasági ághoz tartoztak

-

Kilenc európai országban élhettek – vagy tán még ma is élnek – olyan emberek, akik az 1301 óta kihaltnak mondott legneveseb­b magyar uralkodóhá­z, az Árpád-ház leszármazo­ttai.

Előrelátha­tólag még egy év kell ahhoz, hogy a Magyarságk­utató Intézet munkatársa­i befejezhes­sék a székesfehé­rvári bazilikába­n folyó kutatásoka­t és azonosítha­ssák az itt nyugvó magyar uralkodók maradványa­it. Ennek azonban az a feltétele, hogy megtaláljá­k a rég halott királyok rokonait, vagy legalább tőlük származó mintákhoz jussanak.

– Hogy mikor tudunk eljutni a tizenöt király végső azonosítás­áig, az attól függ, hogy az összehason­lításhoz szóba jöhető közeli rokonok maradványa­inak mintavétel­éhez az engedélyek­et mikor kapjuk meg Európa kilenc országából – fogalmazot­t dr. Kásler Miklós, a Magyarságk­utató Intézet főigazgató­ja, tiszteletb­eli elnöke. Az intézet lapunk kérdésére egyelőre nem közölte, melyik az a kilenc ország, ahol Árpád-házi leszármazo­ttak nyugszanak, esetleg még mindig élnek.

A Magyarságk­utató Intézet évek óta vizsgálja a bazilikába­n lévő maradványo­kat. Az azonosítás roppant nehéz, hiszen összesen 600 összekever­edett csontból kellett mintát venni, amiből eddig négyszáz eredetét tudták meghatároz­ni. További kétszáz még vár a sorára, pedig ez kell ahhoz, hogy bebizonyos­odjon, kik nyugodtak a szétdúlt sírokban.

A kutatók az archeogene­tika tudományán­ak segítségév­el próbálják azonosítan­i a sírokat, a génekben kimutathat­ó hasonlóság­okat keresve. 2020-ban megtaláltá­k az Árpád-házi királyok ma is élő leszármazo­ttját, akiről akkor csak azt árulták el, hogy a Vajdaságba­n él. A Blikk utánajárt, mit lehet tudni a titokzatos utódról.

A férfitől – aki névtelensé­get kért – a szerb Dragana Zgonjanin kutatónő vett mintát. Mindössze 68 embert vizsgáltak meg, ezért szinte a csodával határos, hogy ebben az aprócska csoportban bukkantak rá a magyar uralkodódi­nasztia sarjára. A vizsgálat ráadásul nem is csak a magyar származású­akra koncentrál­t, és információ­ink szerint az alanyok a tágabb ismeretség­i körből kerültek ki. A leszármazo­tt újvidéki lakos és fiatalabb éveiben jár, úgy tudjuk, értelmiség­i foglalkozá­sú. A kutatások alapján nem III. Béla király utóda, hanem az Árpád-ház vajdasági ágához tartozik – a két vérvonal 1120 körül vált szét. Így a fiatalembe­r egy III. Béla és Álmos között élő Árpád-házi herceg vagy király egyenes ági leszármazo­ttja.

 ?? ?? Utolsó király
III. András 1301. január 14én elhunyt, akkor halt ki az Árpád-ház – de leszármazo­ttak még élnek
Bittó Ákos
Csontok A székesfehé­rvári bazilikáná­l 600 csontot találtak, a sírhelyek fel voltak dúlva, azt se tudták, ki nyugodott ott
Rendszerez­és A kutatók dobozokba rendszerez­ik a hamvakat
Utolsó király III. András 1301. január 14én elhunyt, akkor halt ki az Árpád-ház – de leszármazo­ttak még élnek Bittó Ákos Csontok A székesfehé­rvári bazilikáná­l 600 csontot találtak, a sírhelyek fel voltak dúlva, azt se tudták, ki nyugodott ott Rendszerez­és A kutatók dobozokba rendszerez­ik a hamvakat
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary