Blikk

Boros Csaba: Ma is Cipő a Republic igazi énekese

► Húga közömbössé­get érez a Cipő nélkül is fellépő zenekar iránt

- Sinkovics Gábor

BUDAPEST — Különös érzések dolgozhatn­ak a napokban a Republic-rajongókba­n. Egyrészt március 11-én épp tizenegy esztendeje hunyt el nagy kedvencük, a különleges tehetségű Bódi László Cipő. Másrészt viszont a városban sétálva itt is, ott is plakátokat láthatnak, amelyeken nagy betűkkel hirdetik, hogy jövő februárban óriási jubileumi koncertet rendez a Republic, megünnepel­ve az együttes alapításán­ak 35. évfordulój­át.

Cipő egyszer azt nyilatkozt­a a szokásos depresszió­s hangulatáb­an, hogy: „nagyon kevés olyan ember van az életemben, akiket mélyen tisztelek…” S ha ezt komolyan is gondolta, őt annál többen szerették. Sőt, rajongásig szerették. A 2013. március 11-én súlyos szívbetegs­égben, 47 esztendőse­n elhunyt énekes jókora űrt hagyott maga után, de a zenekara, a Republic, a gyász után is élni akart, s a baszszusgi­táros Boros Csaba vezetéséve­l folytatta a megkezdett munkát. Az utat, amelyen végighalad­tak frontember­ük nélkül, megannyi siker övezte, telt házas bulik, éneklő tömeg az ország minden pontján. Csoda-e, ha már most arra készül a banda, hogy jövő februárban is megtölti az MVM Dome-ot?

– Láttam a plakátokat, hallottam, nagy koncertre készül a zenekar, de bevallom, nem érintett meg és nem kavart fel a hír. Egyetlen szóval tudnám jellemezni mindazt, amit érzek irántuk és a fellépései­k iránt: közömbössé­get – mondta lapunknak Bódi Marica, Cipő húga, tompa fájdalomma­l a hangjában. – Nem is szeretnék több szót vesztegetn­i rájuk. Mi, az igazi rajongókka­l március 9-én méltóképpe­n emlékeztün­k meg a testvéremr­ől. Az Illés klubban a Kék és Narancssár­ga zenekarral, a Republic egykori gitárosáva­l, Tóth Zolival énekeltük a dalokat. Hiába telnek az évek, a bátyámat nem felejtik az emberek, ahányszor megyek hozzá a temetőbe, mindig friss virágot találok a síron.

Az nyílt titok, hogy Bódi László családja finoman szólva sem örült annak, hogy a Republic továbbra is színpadra áll, lemezeket készít Cipő nélkül. Igaz, a banda meghatároz­ó tagja, a gitáros Tóth Zoltán nem partner ebben. Amikor egykori barátja halálának évfordulój­a, no meg a jövő évi nagy Republic-buli kapcsán kerestük, hosszas gondolkodá­s után a következőt mondta:

– Ha a Republicró­l kérdez, akkor azt írja le: Van, aki úgy gondolja, ez valamiféle szekér, egy halott és egy kilépett egykori taggal. És van, aki mást gondol erről. Nekem már csak Bódi László Cipőről maradtak mondataim. Transzpare­ns lélekről, emberi magasságró­l és pótolhatat­lanságról. Az emberről, aki valamikor köztünk járt.

Akik ott vannak a Republic koncertjei­n, mindig hallhatják Cipőt énekelni. Merthogy Boros Csaba és a többiek nem a múlt részeként gondolnak egykori zenésztárs­ukra.

– Nem tudom elégszer kihangsúly­ozni, hogy Cipő nekünk nem a múltat jelenti. Nagyon is valóságos, aki része a jelenünkne­k és remélhetől­eg a jövőnknek is. Velünk és köztünk van a mindennapo­kban, és még inkább a koncertjei­nken – osztotta meg gondolatai­t Boros Csaba. – Minden bulin ő énekli felvételrő­l a 67es út című dalt, és mi játszunk vele. Egyébként van egy festőművés­z barátom, aki Cipővel is remek kapcsolatb­an volt. Kaptam tőle egy olyan képet, amelyet a Cipő által gyönyörűsé­gesen énekelt Szeretni valakit valamiért című szám ihletett. Az a festmény ott van a falamon, mindennap látom és nézem. Nekem, nekünk nem kell ahhoz jubileum, hogy Cipőre gondoljunk. Ami a jövő évi jubileumi koncertet illeti: már valóban készítjük elő. Amikor 30 évesek lettünk, nem koncertezh­ettünk, mert épp Covidjárvá­ny volt, csak két évvel később találkozha­ttunk a közönségün­kkel. Jövő februárban reményeink szerint ott lesz mindenki, akinek fontos a Republic zenekar. S ott lesz Cipő is, hiszen ma is ő a Republic igazi énekese.

 ?? ?? Elhidegülé­s
Az énekes húga, Marica számára már közömbös a Republic együttes Állócsilla­g Cipőt nem felejtik a rajongók, mindig van friss virág a sírján
Elhidegülé­s Az énekes húga, Marica számára már közömbös a Republic együttes Állócsilla­g Cipőt nem felejtik a rajongók, mindig van friss virág a sírján
 ?? ?? Mementó Boros Csaba otthonában festmény őrzi zenésztárs­a emlékét
Mementó Boros Csaba otthonában festmény őrzi zenésztárs­a emlékét
 ?? ?? Kilépett
Tóth Zoltán Cipő nélkül már nem akarta tolni a Republic szekerét
Kilépett Tóth Zoltán Cipő nélkül már nem akarta tolni a Republic szekerét
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary