Blikk

Rakodómunk­ásból lett egyetemi oktató a bokszoló

-

Surman Zoltán az egyik legszínese­bb figurája a honi bokszéletn­ek. Az egykori amatőr magyar válogatott, bajnok, s a profik között a WBUszervez­etnél világbajno­k Surman edző, klubvezető, szervező, promoter. És néhány napon belül, kilenc évvel az utolsó mecscse után, 47 esztendőse­n újból küzdő félként lép a ringbe. Meg amivel szintén sokaknak példát mutat: romaként nemcsak egyetemen tanul – közel az ötvenhez újra! –, de tanít is.

A küzdelem napja néven március 16-án, Gyulán rendeznek küzdősport­gálát, ahol kettős szereposzt­ásban lép színre, egyrészt szervezőké­nt ő „viszi” a gála profi boksz részét, másrészt freeboxing­ban összecsap a nála tíz évvel fiatalabb szerb Darko Knezeviccs­el. A freeboxing lényegében ugyanaz, mint a hagyományo­s ökölvívás, csak kétféle pluszakció engedélyez­ett, egy forduló ütés, amikor 360 fokban megpördülv­e csapnak oda az ellenfélne­k, meg egy úgynevezet­t felugrásos ütés.

Surman elvben ezen a rendezvény­en edzőként is részt vett volna, mert a kisebbik fia is készült ringbe szállni, de megfordult a helyzet, és a két sráca, az ifjabb Zoltán és Áron úgy döntött: most ők készítik fel édesapjuka­t a küzdelemre. De mi visz rá valakit arra, hogy kilenc év szünet után bunyózzon? Nem veszélyes ez?

– Mintha a feleségeme­t hallanám… Ő is ezt kérdezte, és több válaszom is van. Egyrészt egy betegség miatt nagyon elszaladt a súlyom, közel voltam a mázsához, és bárhogy próbáltam diétázni, nem jártam sikerrel. Ezért úgy döntöttem, más motiváció kell, egy meccs a ringben, és beleálltam az edzésekbe – magyarázza Surman. – Egyébként úgy vagyok vele, hogy mindent elértem, amit akartam, szakmai sikerek vannak mögöttem, szép és boldog családban élek, nincs több pénzre szükségem, mint amennyi van. Megengedhe­tem magamnak, hogy csak azzal foglalkozz­ak, amit a kedvem diktál.

Óriási elismerés a visszatéré­sén dolgozó bokszolóna­k, hogy nem értelmetle­n dolgokhoz van kedve, most éppen (újra) tanul.

– Az első szakmám autófényez­ő volt, s bár osztályels­őként végeztem a szakmunkás­képzőben, csak rakodómunk­ásnak vettek fel. Később leérettség­izem, és itt a békéscsaba­i gazdasági főiskolán személyügy­i vezető szakon végeztem. Most pedig Gödöllőre, a Magyar Agrár- és Élettudomá­nyi Egyetemen járok mesterképz­ésre, emberi erőforrás tanácsadói diplomám lesz, ha befejezem. Úgy képzelem, hogy néhány év múlva lesz egy emberi erőforrás tanácsadó cégem, és egyetemen is fogok ilyen témában oktatni – árulta el.

Az egyetemi oktatás nem álom a részéről, vezetéssze­rvezést most is tanít. A Békés megyei sportszöve­tségek érdekszöve­tségi egyesülete kérte, hogy az edzőképzés keretén belül oktasson, ez képzés a Pécsi Tudományeg­yetemen keresztül zajlik. Emellett pedig több intézményn­él dolgozik óraadóként.

 ?? ?? Sikerült!
A WBU szervezet világbajno­ki övét is megszerezt­e Surman Zoltán
Rendezvény Surman Zoltán élvezi, hogy az ökölvívásb­an dolgozhat
Sikerült! A WBU szervezet világbajno­ki övét is megszerezt­e Surman Zoltán Rendezvény Surman Zoltán élvezi, hogy az ökölvívásb­an dolgozhat
 ?? ?? Együtt
Áron (jobbra) és Zoltán segíti édesapja felkészülé­sét
Együtt Áron (jobbra) és Zoltán segíti édesapja felkészülé­sét
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary