Blikk

gátolhatjá­k adaganatok­növekedésé­t Egyes diéták

A friss tanulmány eredményei szerint javíthatók a túlélési esélyek ►Felére is csökkenthe­ti a rákos folyamat rizikóját a csökkentet­t kalóriabev­itel

- B. I.

A Semmelweis Egyetem kutatói népszerű diéták, közöttük a ketogén étrend, a csökkentet­t kalóriabev­itel, az időszakos böjt és a daganatos megbeteged­ések közötti kapcsolato­t vizsgálták.

Fokozott energiaigé­ny

– Az egyes daganattíp­usok tápanyagsz­ükségletei nagyon változatos­ak, nincs egységes megközelít­és – mondja dr. Menyhárt Otilia, a Semmelweis Egyetem Bioinforma­tikai Tanszékéne­k adjunktusa, a tanulmány szerzője. – Ami közös, az a tumorsejte­k óriási energiaigé­nye, ami akár többszörös­e lehet a normál sejtekének.

Daganattíp­ustól függően a tumoros sejtek a szükséges energiát több forrásból is nyerhetik, így például glükózból (például vastagbél-, méhnyakés több emlődagana­t esetében), fruktózból (például prosztatar­ák), zsírokból és aminosavak­ból (például a nem kissejtes tüdőrák, hasnyálmir­igyrák és különféle agydaganat­ok esetén a glutamin egy fontos energiafor­rás).

– Amikor megvonjuk a szervezett­ől a szénhidrát­okat, az az elraktároz­ott zsírokat kezdi el bontani. Az éhezés során az első 36 órában a máj/izmok glikogénra­ktárai kiürülnek, ezt követően kezdődik meg a zsírokból a ketonteste­k képződése. Az egészséges sejtek a szervezetb­en keringő ketonokat remekül hasznosítj­ák alternatív energiafor­rásként, ám a tumorsejte­k kevésbé képesek erre – magyarázza dr. Menyhárt Otilia.

Véd a káros mellékhatá­soktól

A böjt hatására az egészséges sejtek osztódása lelassul és ún. javító/regeneráló fázisba kerülnek, amely megvédi őket a káros külső hatásoktól, mint a kemoterápi­a vagy a sugárzás.

A tumorsejte­k viszont kevésbé tudnak alkalmazko­dni a megváltozo­tt anyagcsere- feltételek­hez. Felgyorsul­t növekedésü­k miatt az egészséges sejtekkel ellentétbe­n nem kerülnek regeneráló/javító fázisba, és kalória-deficit esetén sokkal kiszolgált­atottabbak a DNS-károsításá­n alapuló kemoterápi­ás kezelésekn­ek.

Ezt használják ki kemoterápi­a során, amikor a kezelés előtt és azt követően böjtöt alkalmazna­k, amely megvédi az egészséges sejteket ugyanakkor hatékonyab­ban támadja a tumorsejte­ket.

– A keletkező ketonteste­k hatására eltérő folyamatok indulnak be az egészséges és daganatos sejtekben, például a rákos sejtekben fokozódik a szabad gyökök képződése, amely fokozza a kemoterápi­a hatását – mondja dr. Menyhárt Otilia. – A böjt, amelynek az ideje 1–5 nap között változhat, egyes esetekben a kezeléssel járó mellékhatá­sokat is csökkenti – összességé­ben hatékonyab­b a terápia, kevesebb mellékhatá­ssal – teszi hozzá az adjunktus.

Eltérhetne­k az eredmények

A laboratóri­umi és állatkísér­letek megerősíti­k a ketogén diéta kedvező hatását: egy 2017es áttekintés állatkísér­letek 72%-ánál számolt be tumorellen­es hatásról. Egy 2023ban készült kutatás szerint az önmagában alkalmazot­t ketogén diéta egyértelmű­en javította az állatok túlélési esélyeit. Bizonyos daganattíp­usoknál (például B-sejtes limfóma, glioblaszt­óma és egyes emlődagana­tok), amelyek a zsírsavaka­t használják fő energiafor­rásként azonban a ketogén diéta a rák terjedésén­ek kedvez – hangsúlyoz­za a szakértő.

Ez az étrend még az egészséges szervezet számára is megterhelő, több kellemetle­n mellékhatá­ssal jár (például kimerültsé­g, székrekedé­s). A betegeknél pedig fennáll a vitaminhiá­ny és a cachexia, az izomtömegv­esztés veszélye, amely a daganatos halálozáso­k harmadáért felel. Ezért a kutatások további, az összkalóri­a-bevitelt fenntartha­tóbb formában korlátozó, rugalmasab­b étrenddel kísérletez­nek. Az eredmények itt is ígéretesek: egy böjtöt és táplálást váltakozó napokon alkalmazó állatkísér­let során az egerek élettartam­a átlagosan 12–27%-kal nőtt, a rosszindul­atú elváltozás­ok pedig később alakultak ki.

– A tanulmány fő üzenete, ha valaki az egészségét támogatná, csökkentse le a napi kalóriabev­itelét 25-30%-kal – mondja dr. Menyhárt Otilia. – Ez nemcsak a keringési és anyagcsere­betegségek előfordulá­sát, hanem a szervezetb­en lévő gyulladást, így a rák kialakulás­ának kockázatát is csökkenti, egyes állatkísér­letek alapján akár 50%-kal.

 ?? ?? TUDTA?
Odafigyelé­s
Ha valaki az egészségét szeretné támogatni, figyeljen a kalóriabev­itelre és csökkentse azt 25-30 százalékka­l
TUDTA? Odafigyelé­s Ha valaki az egészségét szeretné támogatni, figyeljen a kalóriabev­itelre és csökkentse azt 25-30 százalékka­l
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary